Σκάνδαλο στον δήμο Ιωαννίνων με υπεξαίρεση 1 εκατ. ευρώ

Στο στόχαστρο βρίσκεται ταμίας του δήμου Ιωαννιτών για την υπεξαίρεση 1,039.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου. Μετά την ολοκλήρωση, μόλις χθες το απόγευμα, του εσωτερικού έλεγχου, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος παραδίδει τη Δευτέρα στον εισαγγελέα τον φάκελο, καταθέτοντας παράλληλα και μήνυση κατά παντός υπεύθυνου.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την υπόθεση, ο δήμαρχος Ιωαννιτών επεσήμανε πως οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος εμφανίστηκαν λίγο πριν τις γιορτές της πόλης, όταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών διαπίστωσε μεγάλες ασυμφωνίες στοιχείων στο κλείσιμο ταμείου. Από την υπηρεσία αποδόθηκαν αρχικά στην αλλαγή του πληροφοριακού προγράμματος, αφού επρόκειτο για ζητήματα που είχαν εντοπιστεί και στο παρελθόν και επιλύονταν. Ωστόσο, έγινε πλήρης κι εξονυχιστικός έλεγχος στα στοιχεία που ήταν περασμένα και το καινούριο πρόγραμμα δεν παρουσίασε κανένα λάθος.

Εξηγώντας γιατί η υπεξαίρεση του ποσού δεν εντοπίστηκε νωρίτερα, ο κ. Φίλιος τόνισε ότι το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά στο οικονομικό κλείσιμο και δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. “Όταν υπέπεσε στην αντίληψή μας η ύπαρξη προβλήματος, χωρίς τότε να ξέρουμε την υφή του προβλήματος, κινηθήκαμε άμεσα”, υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι κλειδί από το χρηματοκιβώτιο όπου φυλάγονται τα χρήματα σε ρευστό, υπάρχει μόνο ένα και βρίσκεται στα χέρια του ταμία.