“Ανεργία, ακρίβεια και φτώχεια υπονομεύουν την ανάπτυξη”

Αποκαλυπτικά για την εικόνα, που έχουν οι πολίτες γύρω από τις προοπτικές της περιφέρειας, στην οποία διαμένουν, είναι τα στοιχεία της έρευνας, που διενήργησε το τμήμα στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον καθηγητή, Επαμεινώνδα Πανά, για λογαριασμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με τη συμμετοχή του προέδρου του Επιμελητηρίου, Γιώργου Κυδωνάκη, του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη και του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, δείχνουν ότι τα 5.840 άτομα από όλη την Ελλάδα, που πήραν μέρος, θεωρούν ότι η ανεργία, η ακρίβεια και η φτώχεια υπονομεύουν τις προσπάθειες ανάπτυξης των περιφερειών.

Στο ερώτημα για τις τρεις σημαντικότερες δραστηριότητες για τη μελλοντική ανάπτυξη της περιφέρειας του καθενός, επέλεξαν :

-Υπηρεσίες Υγείας
-Νέες Τεχνολογίες
-Τουριστικές Δραστηριότητες

Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει για να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς των ερωτώμενων, οι απαντήσεις ήταν οι εξής :
Ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων 41,1%
Φορολογικά κίνητρα 28,4%
Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων 13,9%
Ενημέρωση ταλαντούχων νέων 12,5%
Επιμόρφωση στελεχών 4,1%

Στο ερώτημα για τις τρεις σημαντικότερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις επέλεξαν :
Πρώτη επιλογή : Οικονομική αβεβαιότητα
Δεύτερη επιλογή : Υψηλοί φορολογικοί συντελεστές
( εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι Το 86% εκτιμά ότι οι συχνές αλλαγές στη φορολογία δεν βελτιώνουν επενδυτικό κλίμα και το 54% ότι δεν αυξάνουν τα δημόσια έσοδα. )
Τρίτη επιλογή : Πρόσβαση στις τράπεζες

Το 95% υποστηρίζει ότι οι συνθήκες της τοπικής αγοράς δημιουργούν αβεβαιότητα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, ενώ το 81,5% ότι η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία στην περιοχή τους.

Επιπλέον στοιχεία που παρουσιάστηκαν από δείγμα 103 Δήμων (31,6%  του συνόλου των Δήμων) δείχνουν ότι:
Στο ερώτημα: "Όταν θέλετε να διαμορφώσετε αναπτυξιακές ενέργειες αλλά και βελτιώσεις της περιφέρειάς σας, πόσο σημαντική θεωρείτε τη συμμετοχή των πολιτών;", το 96.7% των Δημάρχων θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή των πολιτών όταν διαμορφώνουν αναπτυξιακές ενέργειες.

Στο ερώτημα: "Όταν θέλετε να διαμορφώσετε αναπτυξιακές ενέργειες αλλά και βελτιώσεις της περιφέρειάς σας, πόσο σημαντικό θεωρείται το διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς;", το 95.6% των Δημάρχων θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων όταν διαμορφώνουν αναπτυξιακές ενέργειες.

Στο ερώτημα: "Όταν θέλετε να διαμορφώσετε αναπτυξιακές ενέργειες αλλά και βελτιώσεις της περιφέρειάς σας, πόσο σημαντικό θεωρείτε το διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς;", το 95% των Δημάρχων θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή των επιστημονικών φορέων όταν διαμορφώνουν αναπτυξιακές ενέργειες.

Τέλος ένα ποσοστό πάνω από 90%  απάντησαν ότι αν δεν λυθούν τα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας,  της  φτώχειας η κρίση θα φέρει μεγαλύτερη αβεβαιότητα.