ΔΝΤ: Πηγή ανησυχίας για την ευρωπαϊκή περιφέρεια οι τράπεζες

Ανησυχητικές ενδείξεις αδυναμίας εξακολουθούν να παρουσιάζουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

"Πολλές από τις τράπεζες της περιφέρειας της Ευρωζώνης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος χρηματοδότησης, επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους και πενιχρά κέρδη", αναφέρει ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, που εκτιμά ότι η κρίση της Κύπρου επιδείνωσε την κατάσταση, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών της περιφέρειας και υποκινώντας ένα "κίνημα πώλησης" των τραπεζικών μετοχών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Το Ταμείο εκφράζει επίσης ανησυχία για την ευρωστία ορισμένων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, λόγω των χρεών που είχαν συσσωρεύσει πριν από την κρίση, ιδίως στην Ιρλανδία και την Ισπανία. "Η υπερχρέωση των επιχειρήσεων της περιφέρειας που είναι ενταγμένες στο Χρηματιστήριο είναι σημαντική και ιδιαίτερα προβληματική” καθώς εξελίσσεται μέσα σε ένα πλαίσιο "αδύναμης ανάπτυξης" ή και ύφεσης, τονίζεται στην έκθεση.

Όσον αφορά το χρέος των κρατών, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η δυναμική που εμφύσησε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να περιορίζεται. Τον Σεπτέμβριο του 2012 η ΕΚΤ είχε παρουσιάσει αυτό το νέο πρόγραμμα, το αποκαλούμενο ΟΜΤ, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά, όμως και μόνο η ύπαρξή του βοήθησε να περιοριστεί το κόστος χρηματοδότησης των χωρών από τις αγορές.

"Η δυναμική αυτή θα μπορούσε να αλλάξει" λόγω των πολιτικών εξελίξεων που θα έθεταν σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνει το ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για "αβεβαιότητα" που υπάρχει στην Ιταλία μετά τις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου και την αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να συγκροτήσουν μια σταθερή κυβέρνηση στη χώρα αυτή.