Κυβέρνηση, τραπεζίτες και θεσμοί προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή για το διάδοχο σχήμα του
Με τις συζητήσεις κυβέρνησης και τραπεζιτών να συνεχίζονται, μια νέα πρόταση για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη βρίσκεται στο τραπέζι. Μια πρόταση η οποία φαίνεται τους έχει φέρει πιο κοντά.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει την ένταξη στο καθεστώς προστασίας πρώτων κατοικιών αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι το συνολικό χρέος του οφειλέτη δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσό. Το πλαφόν που συζητήθηκε ήταν οι 100.000 ευρώ και αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη από κάθε είδους χρηματοδότηση που έχει λάβει στο παρελθόν. Δηλαδή το βασικό κριτήριο είναι το ύψος της οφειλής του δανειολήπτη. Αυτή είναι η μια προϋπόθεση. Στην περίπτωση που το υπόλοιπό του, στις τράπεζες στις 31 Δεκεμβρίου 2018 δεν ξεπερνά αυτό το όριο και υπάρχει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στην αποπληρωμή του, τότε θα αξιολογούνται τα εισοδήματά του, που θα αποτελούν τη δεύτερη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτηση υπαγωγής του στο ευνοϊκό καθεστώς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ανώτατο όριο ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 20.000 ευρώ έναντι 35.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια για τη χορήγηση επιδότησης της μηνιαίας δόσης κατά το 1/3 από το κράτος. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.
Οι αιτήσεις θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω ειδικής πλατφόρμας η οποία θα δημιουργηθεί μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου. Για το λόγο αυτό αναζητούνται εναλλακτικές για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών το διάστημα που απαιτείται για την προετοιμασία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Η κυβέρνηση προκειμένου να μην απειληθεί η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου επιδιώκει το σχετικό νομοσχέδιο να περάσει από τη Βουλή έως και τα τέλη του μήνα και το νέο πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, αμέσως μετά τη λήξη δηλαδή του νόμου Κατσέλη.
Οι τραπεζίτες δεσμεύτηκαν στον Πρωθυπουργό να επανέλθουν τις επόμενες ημέρες με τις εκτιμήσεις τους για την επίπτωση στο σύστημα των παραπάνω ρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει η οριστική συμφωνία. Πιθανόν τον επόμενο ραντεβού να πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενη