Τα 4 ματς που σημάδεψαν τον Γκόρντον Μπανκς

Τα 4 ματς που σημάδεψαν τον Γκόρντον Μπανκς

Ο δεύτερος κορυφαίος τερματοφύλακας στον 20ο αιώνα

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα εκφράζει σήμερα τη θλίψη της για τον θάνατο του μεγάλου Γκόρντον Μπανκς, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 χρόνων. Ο δεύτερος κορυφαίος γκολκίπερ του 20ου αιώνα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου πίσω από τον Λεβ Γιασίν και μπροστά από τον Ντίνο Τζοφ, έκανε τεράστια καριέρα με τη φανέλα της Λέστερ, της Στόουκ και φυσικά με την Εθνική Αγγλίας, με την οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Συνολικά, ο Γκόρντον Μπανκς έλαβε μέρος σε 558 επίσημα παιχνίδια με τους συλλόγους που αγωνίστηκε ενώ κατέγραψε και 73 συμμετοχές με τη φανέλα των «λιονταριών». Ποια ήταν όμως τα 4 εκείνα παιχνίδια που σημάδεψαν την καριέρα του, σύμφωνα με τον ίδιο;

  1. Τότεναμ - Λέστερ 2-0, 6 Μαΐου 1961, Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας

«Σαν πιτσιρικάς θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό που έβλεπε έναν τελικό κυπέλλου στην τηλεόραση. Και να που βρέθηκα να πατάω το χορτάρι του Ουέμπλεϊ συμμετέχοντας σε έναν τέτοιο αγώνα. Μπορεί να χάσαμε αλλά ήταν μοναδική εμπειρία. Εκεί ξεκίνησαν όλα για μένα...»

2. Αγγλία - Δυτ. Γερμανία 4-2, 30 Ιουλίου 1966, Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κερδίζεις το Παγκόσμιο Κύπελλο, να δίνεις χειραψία στη Βασίλισσα και το κοινό του Ουέμπλεϊ να τρελαίνεται. Ήμουν τόσο χαρούμενος με το τέρμα του Τζεφ Χαρστ στο τέλος. Αν τελικά το επίμαχο τέρμα πέρασε τη γραμμή; Φυσικά και ναι! Ήμουν άλλωστε στην ιδανική θέση...»

3.  Αγγλία - Βραζιλία 0-1, 7 Ιουνίου 1970, Φάση ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου

«Όλοι μιλάνε για την επέμβασή μου στην κεφαλιά του Πελέ. Ήταν καθαρά θέμα ενστίκτου. Δεν μπορείς να περιμένεις μια κεφαλιά γιατί το βάρος του σώματος θα ήταν τελείως λάθος ωστόσο στην προπόνηση, ο Μπόμπι Τσάρλτον μου έριξε πολλά σουτ στο έδαφος γιατί τα τερέν ήταν πολύ σκληρά στο Μεξικό. Αυτό με βοήθησε να υπολογίσω το γκελ της μπάλας αλλά ειλικρινά πίστεψα ότι είχε μπει γκολ. Κοίταξα γύρω μου και είπα στον εαυτό μου: "Μπάνκσυ, τυχεράκια"...»

4. Στόουκ - Τσέλσι 2-1, 4 Μαρτίου 1972, Τελικός Λιγκ Καπ

«Ο Τόνυ Γουάντινγκτον είχε φτιάξει μία σπουδαία ομάδα και παρότι η Τσέλσι ήταν το φαβορί, κερδίσαμε. Οι μισοί από μας κλαίγαμε... Η Στόουκ δεν είχε κερδίσει ποτέ τίτλο στην εκατοντάχρονη ιστορία της. Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν για τους "Potters", ήταν απίστευτοι.»