Μονίμως είναι με τους φίλους του!

Το τελευταίο διάστημα δε βλέπετε σχεδόν ποτέ το παιδί σας. Είτε έρχεται με φίλους και κλείνονται στο δωμάτιό του ή σας τηλεφωνεί από το σπίτι του κολλητού του για να σας ενημερώσει πως δε θα έρθει για μεσημέρι και θα πάει κατευθείαν στο φροντιστήριο. Αλλά ακόμα και όταν βρίσκεται στο σπίτι είναι αγκαλιά με το τηλέφωνο! Τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; 

Στην αρχή της εφηβείας τα παιδιά νιώθουν την ανάγκη να περνούν το χρόνο τους παρέα με τους φίλους τους. Συνήθως τα κορίτσια έχουν κολλητές φίλες, στις οποίες λένε τα πάντα ενώ τα αγόρια δημιουργούν πιο επιφανειακές σχέσεις με παρέες πολλών ατόμων. Επιπλέον, τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους έχουν την ανάγκη να βρίσκονται μακριά από τους γονείς τους και να εξερευνήσουν τον κόσμο. Προσπαθούν να γνωρίσουν διαφορετικές προσωπικότητες με τις οποίες θα ταυτιστούν και θα μπορέσουν να συγκρίνουν όλα αυτά που έχουν διδαχτεί από τους γονείς τους, ώστε να επιλέξουν αυτά που θέλουν να κρατήσουν και να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους.

Η σωστή αντιμετώπιση

Θα πρέπει να δεχτείτε αυτή τη φάση που περνάει το παιδί σας και να μην προσπαθείτε να το κρατήσετε κολλημένο πάνω σας αλλά ούτε και να θυμώνετε όταν απομακρύνεται από εσάς. Η επιθυμία του παιδιού σας για ανεξαρτησία και να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους είναι απόλυτα φυσιολογική και πρέπει να την υποστηρίξετε.

Είναι σημαντικό για το παιδί σας να αποδεχτείτε τους φίλους του. Θα πρέπει να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στο ενδιαφέρον που έχετε για τη ζωή του χωρίς όμως να ανακατεύεστε στις σχέσεις του. Μπορείτε να καλείτε που και που τους φίλους του για φαγητό στο σπίτι σας και μάλιστα είναι ένας τρόπος να γνωρίσετε καλύτερα το παιδί σας βλέποντας τη συμπεριφορά που έχει με τους φίλους του.