Οι “γονείς” της Ντόλι έκαναν και… γουρουνάκι

17 ολόκληρα χρόνια μετά τη Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο στην ιστορία, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, προχώρησαν πλέον σε ένα άλλο επίτευγμα, που ίσως αποδειχτεί εξίσου ορόσημο. Δημιούργησαν τον Χοίρο 26, το πρώτο μεταλλαγμένο ζώο με μια νέα γενετική τεχνική, απλούστερη και ταχύτερη από την κλωνοποίηση.

Η νέα μέθοδος, που λέγεται “διόρθωση γονιδίων”, μελλοντικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα ζώα, όπως πρόβατα και αγελάδες. Γι’ αυτό έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των εμπορικών εταιριών, καθώς ανοίγει το δρόμο για περισσότερα και ανθεκτικότερα γενετικά μεταλλαγμένα ζώα, το κρέας των οποίων στην πορεία μπορεί να καταλήξει και στα πιάτα μας.

Η νέα ανακάλυψη δεν είναι σίγουρο ότι θα χαροποιήσει τους απανταχού πολέμιους των μεταλλαγμένων, αν και η νέα μέθοδος έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρησιμοποιεί γονίδια που ευνοούν την αντίσταση στα αντιβιοτικά, κάτι που έχει επικριθεί στο παρελθόν.

Το αρσενικό γουρουνάκι, με την ονομασία “Χοίρος 26”, έχει τροποποιηθεί γενετικά με τη μικρότερη δυνατή μετάλλαξη στο DNA του, μόλις ένα γράμμα από τα περίπου τρία δισεκατομμύρια που περιέχει το γενετικό αλφάβητό του. Η εν λόγω μετάλλαξη το προστατεύει από έναν αφρικανικό ιό, ο οποίος σκοτώνει τους ευρωπαϊκούς χοίρους μέσα σε ένα μόλις 24ωρο μετά την μόλυνσή τους.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τις βρετανικές Ιντιπέντεντ και Τέλεγκραφ, τονίζουν ότι η νέα τεχνική γενετικής παρέμβασης είναι υπερβολικά ακριβής και, παράλληλα, ικανή να υπερδεκαπλασιάσει την αποτελεσματικότητα των τωρινών μεθόδων. Ο φιλόδοξος στόχος είναι η δημιουργία τροποποιημένων ζώων, που θα είναι πιο ανθεκτικά στις ζωονόσους.

Η νέα μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε γονιμοποιημένα ωάρια και δεν απαιτεί πολύπλοκες τεχνικές κλωνοποίησης. Ο καθηγητής Μπρους Γουάιτλο δήλωσε ότι η νέα τεχνική δημιουργεί γενετικά μεταλλαγμένα ζώα με αποδοτικότητα 10% έως 15% (σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των σχετικών προσπαθειών) έναντι κάτω του 1% για τη συνήθη μέθοδο γενετικής τροποποίησης σήμερα.