Το παντζάρι το “χάπι” κατά της πίεσης

Ένα παντζάρι την ημέρα...τον γιατρό τον κάνει πέρα! Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα πίνοντας ένα ποτήρι από χυμό παντζάρι κάθε μέρα μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο περιοδικό "Hypertension", σε μελέτη που έγινε σε 15 ασθενείς με υπέρταση φάνηκε ότι 250 ml από χυμό παντζάρι μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση κατά 10β χιλιοστά της στήλης υδραργύρου. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν ορατά 3-6 ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, ενώ η επίδραση ήταν ανιχνεύσιμη μία μέρα μετά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το παντζάρι περιέχει νιτρικά άλατα τα οποία διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από στηθάγχη λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με νιτρικά άλατα για να απαλυνθούν τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές από Πανεπιστήμιο London Medical School, που διεξήγαγαν την έρευνα, ανέφεραν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να είναι τα αποτελέσματα πιο αξιόπιστα και να μπορούν να πουν ότι τα νιτρικά άλατα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση παντζαριού μπορεί να έχει μια επίδραση στο χρώμα των ούρων το οποίο δεν πρέπει να μας ανησυχήσει.

 

"Η ελπίδα μας είναι ότι, αυξάνοντας την πρόσληψη των λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά νιτρικά άλατα, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή τα παντζάρια, μπορεί να είναι μια προσέγγιση του τρόπου ζωής που θα μπορούσε να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία", επεσήμανε η επικεφαλής της έρευνας Amrita Ahluwalia.