Τι προβλέπουν αναλυτές στο news.gr
Το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από την Άγκυρα, να τεθούν εκ νέου σε κίνηση διαδικασίες για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Ωστόσο οι απανωτές NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία ακόμα και τις ημέρες της επίσκεψης Τσίπρα, κατέδειξαν πως η γειτονική χώρα έχει συγκεκριμένη ατζέντα διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Αναλυτές με τους οποίους μίλησε το news.gr επεσήμαναν πως όλα τα στοιχεία, δείχνουν ότι η γειτονική χώρα εάν βρει ευκαιρία να κάνει κίνηση σε βάρος της Ελλάδας στο στρατιωτικό επίπεδο, θα την κάνει, ωστόσο αυτό που επισημαίνουν είναι πως πλέον η Άγκυρα επιθυμεί η όποια θερμή της πρόκληση, να περιοριστεί σε επίπεδο τοπικό και όχι ενός γενικευμένου πολέμου.
Κάτι τέτοιο θα καταρρακώνε ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.
Παράλληλα το γεγονός έλλειψης αξιωματικών ειδικά σε πολεμικό ναυτικό και αεροπορία μετά τις συνεχιζόμενες διώξεις, αποτάξεις και φυλακίσεις έχουν περιορίσει σημαντικά την δυνατότητα της Τουρκίας να διεξάγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει απωλέσει το 80% των πιλότων της.
Οι επιχειρήσεις που διενεργεί η Τουρκία στην Συρία και την Ανατολία χαρακτηρίζονται ως χαμηλής έντασης, καθώς παρά την σημαντική κινητοποίηση τεθωρακισμένων μονάδων στα ανατολικά σύνορα, δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο επιπέδου, αλλά μαχητές με περιορισμένα έως ανύπαρκτα βαρέα όπλα, που ως επί το πλείστον ενεργούν με τακτικές ανταρτοπολέμου.
Εάν λοιπόν η Τουρκία αποφάσιζε να κινηθεί στρατιωτικά στην παρούσα φάση εναντίον της Ελλάδας, θα ήταν υπό την μορφή ενός επεισοδίου «χαμηλής έντασης» με μια απόβαση ενδεχομένως μιας καταδρομικής ομάδας σε κάποια βραχονησίδα, καθώς ο Έβρος θεωρείται αδιάβατος και από τις δύο πλευρές στρατιωτικά. Απέναντι σε κάτι τέτοιο η απάντηση της Ελλάδας θα ήταν σίγουρα τέτοια ώστε να αποφύγει να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς αυτός θα ήταν ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας.
Σε πρώτη φάση, στόχος της Ελλάδας θα ήταν μην καταφέρει η τουρκική ομάδα καταδρομέων να ανέβει στην βραχονησίδα.
Αν παρά ταύτα οι τούρκοι ανέβαιναν στην βραχονησίδα πιθανότατα αυτή να βομβαρδιζόταν μέχρι ισοπέδωσης, όπως επεσήμανε πρόσφατα και ο τέως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, αλλά η επόμενη κίνηση της Ελλάδας θα ήταν να μην περάσει άμεσα στην αντεπίθεση, καθώς υπάρχει η σκέψη πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε την εικόνα του επιτιθέμενου στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Θα υπήρχε σε αυτή την βάση, η κινητοποίηση μόνο των άκρως απαραίτητων μονάδων ώστε να δοθεί η ευκαιρία να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Τα πράγματα θα περιπλέκονταν ωστόσο αν η Τουρκία αποφάσιζε αντί για κάποια βραχονησίδα να ανέβει σε κάποιο κατοικημένο νησί.
Αυτό, σύμφωνα με σενάρια που έχουν δει κατά το παρελθόν το φως της δημοσιότητας, θα ήταν το Καστελόριζο, καθώς θεωρητικά βρίσκεται σε τέτοια απόσταση που θα απαιτούσε επιπλέον προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας.
Αν λοιπόν η Τουρκία αποβίβαζε δυνάμεις στο Καστελόριζο, αυτές θα ήταν σημαντικές καθώς το ακριτικό νησί έχει ισχυρή φρουρά, ενώ στην περιοχή βρίσκονται πάντα και μονάδες του πολεμικού ναυτικού.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία θα έψαχνε έναν τρόπο απόβασης των μονάδων της χωρίς να χρειαστεί κίνηση μονάδων από αέρος ή θαλάσσης με στρατιωτικά μέσα καθώς με την έλλειψη πιλότων που αντιμετωπίζει θα ήταν πολύ δύσκολη μια επικράτηση επί της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, της οποίας οι χειριστές είναι πλέον ανάμεσα στους καλύτερους του ΝΑΤΟ.
Οι αναλυτές που μίλησαν στο news.gr κάνουν λόγο για υβριδική επιχείρηση ανάλογη με εκείνη των ρώσων στην Κριμαία.
Για παράδειγμα ένα πρωί θα εμφανίζονταν κάποια πολιτικά σκάφη που θα αποβίβαζαν αυτό που σε πρώτη φάση θα έμοιαζε με μαζική αποβίβαση τουριστών.
Η Ελλάδα σε πρώτη φάση και με την βοήθεια των δορυφόρων που πλέον διαθέτει αλλά και άλλων μέσα θα ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών.
Σε δεύτερη φάση θα υπήρχε αεροπορική επιχείρηση προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αεροπορική κυριαρχία στην περιοχή τόσο του Καστελόριζου αλλά και όλου του εύρους των συνόρων ώστε να αποφευχθεί αιφνιδιασμός αλλού.
Η τρίτη φάση θα ήταν η κίνηση του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή προκειμένου να διασφαλίσει ακόμα και την απρόσκοπτη μεταφορά βαρέων μονάδων πεζικού στο νησί.
Γενικά σε όσα σενάρια μας αναπτύχθηκαν από πηγές και αναλυτές που για ευνόητους λόγους δεν θέλησαν να τις κατονομάσουμε, μας επισημάνθηκε πως η έλλειψη πιλότων στην τουρκική αεροπορία και έμπειρων αξιωματικών στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό είναι ανασταλτικός παράγοντας, στην παρούσα φάση, για κάθε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση θα ήθελε ενδεχομενως να πράξει η Τουρκία.
Στην παρούσα φάση, μας τόνισαν κλείνοντας, πως τον πρώτο λόγο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει η διπλωματία και κάθε σενάριο στρατιωτικής εμπλοκής είναι σε εντελώς θεωρητικό βαθμό.