Σε ζοφερό κλίμα απονεμήθηκαν τα Πούλιτζερ

Πανικός επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη, ωστόσο μερικοί θεσμοί παραμένουν ακλόνητοι. Έτσι, για μία ακόμη χρονιά τα Βραβεία Πούλιτζερ, η υψηλότερη διάκριση στα έντυπα μέσα, απονεμήθηκαν κανονικά. Πρόκειται για ετήσια διοργάνωση του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, ενώ το κάθε βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων

Το μυθιστόρημα "Orphan Master's Son ", του 45χρονου Άνταμ Τζόνσον που αφηγείται τη ζωή στη Βόρεια Κορέα μέσα από την ιστορία ενός ήρωα του στρατού που πέφτει σε δυσμένεια, τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιζτερ για την Πεζογραφία.

Η μεγαλύτερη έκπληξη των φετινών 97ων Πούλιτζερ ήταν το βραβείο για το Εσωτερικό Ρεπορτάζ που δόθηκε σε ένα μικρό ιστότοπο, το "InsideClimate News" για την κάλυψη της κηλίδας στον ποταμό Καλαμαζού το 2010. Παράλληλα, σε τέσσερις δημοσιογραφικές κατηγορίες, αυτές της Δημοσιογραφικής Έρευνας, του Επεξηγηματικού Ρεπορτάζ, του Διεθνούς Ρεπορτάζ και της Αρθρογραφίας, κυριάρχησαν για μία ακόμη φορά οι New York Times. Πιο αναλυτικά, το βραβείο Διεθνούς Ρεπορτάζ κέρδισε ο Ντέιβιντ Μπαρμπόζα για την έρευνά του σχετικά με τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ η Δημοσιογραφική έρευνα που βραβεύτηκε αφορά το σκάνδαλο δωροδοκίας της Wal-Mart με σκοπό να κυριαρχήσει στη μεξικανική αγορά.

Στη συνέχεια, το Associated Press κέρδισε το βραβείο για την φωτογραφική κάλυψη Έκτακτης Είδησης με τη δουλειά των φωτογράφων του στη Συρία, ενώ το βραβείο Έκτακτης Είδησης δόθηκε στην εφημερίδα Denver Post για την κάλυψη της επίθεσης σε κινηματογράφο στην πόλη Ορόρα του Κολοράντο. Η εφημερίδα Sun Sentinel της Φλόριντα κέρδισε το βραβείο Κοινωνικού Έργου για την έρευνά της σχετικά με την δράση εκτός υπηρεσίας αστυνομικών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Από το χώρο του πολιτισμού, το βραβείο Θεατρικού Έργου δόθηκε στο "Disgraced" του Αγιάντ Αχτάρ, το βραβείο ποίησης στο Stag's Leap της Σάρον Ολντς και το βραβείο Μουσικής στο έργο της Κάρολιν Σο "Partita for 8 Voices".