Στο πλευρό των συλληφθέντων στις Σκουριές το Άγιο Όρος

Το πλευρό των κατοίκων της Ιερισσού παίρνει το Άγιο Όρος στη διαμάχη για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Στη συνέλευση των συντονιστικών επιτροπών κατά του έργου, παρέστη τη Δευτέρα ο πατέρας Νικόδημος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.

Ο πατέρας Νικόδημος ανακοίνωσε στη συνέλευση ότι μετέβη άμεσα στην Αθήνα και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να του επιδώσει επιστολή της Ιεράς Επιστασίας, με την οποία ζητείται η άμεση απελευθέρωση των δύο προφυλακισμένων στις φυλακές Διαβατών για τον εμπρησμό στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο και στην οποία η απόφαση της προφυλάκισης χαρακτηρίζεται "όχι δικαστική, αλλά τρομοκρατική και πολιτική".

Στην αναφερόμενη επιστολή, η Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους εγγυάται για το ήθος των δύο συλληφθέντων, τους οποίους οι μοναχοί γνωρίζουν καθώς έχουν εργαστεί στον Άθω και υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για άτομα υπεράνω υποψίας.

Ο πατέρας Νικόδημος ανέφερε επίσης ότι "οι μοναχοί θα αντιδράσουν φανερά και σφόδρα". Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει περίπτωση καμία Ιερά Μονή του Αγίου Ορους να παραχωρήσει, πουλήσει, διαθέσει ή επιτρέψει απαλλοτρίωση δασικής έκτασης που της ανήκει στο δάσος των Σκουριών για να χτιστεί φράγμα από την "Ελληνικός Χρυσός", σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας.

Στο περιθώριο των συνελεύσεων της Δευτέρας αποφασίστηκε οι κάτοικοι της Ιερισσού να απελευθερώσουν τα μπλόκα στους δρόμους, αλλά να εγκαταστήσουν στη θέση τους φυλάκια από κατοίκους επί 24ωρου βάσεως.