“Δημόσιος υπάλληλος που κάνει καλά τη δουλειά του δεν έχει να φοβηθεί, ακόμα κι αν καταργηθεί η θέση του”, τονίζει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.
“Ούτε τώρα ούτε στο μέλλον πάμε για κατάργηση της μονιμότητας. Η μονιμότητα δεν είναι κάποιο προνόμιο όπως πιστεύουν κάποιοι. Είναι η εγγύηση που υπάρχει σε όλες τις χώρες”, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, και συνέχισε: “Εμείς απλά το βάλαμε στο Σύνταγμα για τους γνωστούς λόγους. Μονιμότητα έχουν και οι Γερμανοί, μονιμότητα έχουν και οι Γάλλοι. Αυτό που γίνεται τώρα, και που κανονικά έπρεπε να το κάνουμε από μόνοι μας και όχι γιατί το ζητάει η τρόικα, αλλά με τις εγγυήσεις του Συντάγματος, είναι να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, γιατί είμαστε σε δύσκολες εποχές”.
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν καταργηθεί μια θέση είναι δυνατή η απόλυση του υπαλλήλου, αλλά μόνο αν υπάρχει προηγουμένως μελέτη που να δείχνει γιατί πρέπει να καταργηθούν αυτές οι θέσεις. “Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πει ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση των υπαλλήλων που βρίσκονται στον ίδιο κλάδο και να φύγει ο υπάλληλος εκείνος που δεν έπρεπε να είναι εκεί, είτε δεν πατάει στη δουλειά του ή δεν κάνει καλά τα καθήκοντά του”, παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας: “Με απλά λόγια τι λέει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας; Δημόσιος υπάλληλος που κάνει καλά τη δουλειά του δεν έχει να φοβηθεί ακόμη κι αν καταργηθεί η θέση του. Για αυτό λέω ότι δεν μπορούμε άκριτα να μιλάμε για απολύσεις”.
“Ένα είναι βέβαιο: Δεν τίθεται θέμα άρσης της μονιμότητας και δεν τίθεται θέμα παραβίασης της μονιμότητας για να φύγουν σώνει και καλά άνθρωποι από το δημόσιο. Πρέπει απλώς να εξορθολογιστεί ο δημόσιος τομέας. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να περάσουν απαιτήσεις –αν υπάρχουν φυσικά- που θα είναι έξω από τη νόμιμη τάξη”, ξεκαθάρισε.