Κύπρος: Να ελεγχθεί ο Π. Δημητριάδης ζητά ο Δημοκρατικός Συναγερμός

Να ελεγχθεί από την ερευνητική επιτροπή που έχει συσταθεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, ζήτησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ). Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, αυτό επιβάλλεται γιατί ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πρόσφατα ότι η Λαϊκή Τράπεζα ανάλωσε ανώφελα δισεκατομμύρια ρευστότητας, εξαιτίας πολιτικής σκοπιμότητας, με οδηγίες τής προηγούμενης κυβέρνησης, επειδή πλησίαζαν οι προεδρικές εκλογές.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι για την ομαλή λειτουργία των θεσμών της Πολιτείας, υψίστης σημασίας είναι η συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας με την κυβέρνηση, εκφράζεται ωστόσο ανησυχία, όχι μόνο για δηλώσεις και άλλες ενέργειες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και για τις διαδικασίες εφαρμογής της νομοθεσίας για την εξυγίανση τραπεζικών ιδρυμάτων. "Όμως, το σοβαρότερο ζήτημα που εγείρεται αφορά τη διερεύνηση των συνθηκών και αποφάσεων που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία σε κατάσταση Μνημονίου", σημειώνεται.

Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι ίσως το μεγαλύτερο από τα ζητήματα που θα εξετασθούν από την ειδική Ερευνητική Επιτροπή, είναι ο χειρισμός τής υπό εξυγίανση τράπεζας (Τράπεζας Κύπρου), η αποφυγή έγκαιρης αναδιάρθρωσής της και η επιβάρυνση της Κυπριακής Δημοκρατίας με υποχρεώσεις αντληθείσας ρευστότητας αρκετών δισεκατομμυρίων.

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμα επεισόδιο στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα, στην οποία μάλιστα την περασμένη εβδομάδα παρενέβη και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που τόνισε ότι σε περίπτωση που γίνει οποιαδήποτε ενέργεια εις βάρος του Πανίκου Δημητριάδη, το λόγο θα έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και τον Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίζει πως το κυπριακό Σύνταγμα δίνει την απόλυτη εξουσία στο κοινοβούλιο να ελέγξει τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης αποκάλυψε σήμερα ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει απαντήσει στη σχετική επιστολή του Μάριο Ντράγκι, ενώ ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συναντηθεί με τον Πανίκο Δημητριάδη, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ο κ. Αναστασιάδης σέβεται την αυτονομία και την ανεξαρτησία των θεσμών και επιθυμεί με κάθε τρόπο, το συντομότερο δυνατόν, η συνεργασία να πάρει σάρκα και οστά σε καθημερινά θέματα.

Οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή, με την κατάθεση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών. Η κατάθεση ενώπιον της επιτροπής είναι υποχρεωτική και όσοι αρνούνται να το πράξουν υπόκεινται σε σύλληψη.