Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας

Με την ανακοίνωση του θανάτου του Ούγκο Τσάβες, στις 5 Μαρτίου, ένα ήταν βέβαιο. Μετά από αυτό η Βενεζουέλα θα άλλαζε σελίδα. Ο “κομαντάντε” κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας για δεκαετίας. Η εξουσία ήταν απολύτως προσωποπαγής για 15 χρόνια, ένα έθνος ταυτίστηκε με ένα πρόσωπο.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Νίκολας Μαδούρο ήταν εκεί, δίπλα στον Τσάβες. Ακόμη και όταν δεν φαινόταν. Ήταν ο ίδιος που τον στήριξε σε όλες τις πολιτικές αποφάσεις. Μέχρι το τέλος ταξίδευε συχνά με τον Τσάβες και την οικογένεια του στην Κούβα για τις θεραπείες του εκλιπόντος προέδρου. Ήταν εκείνος που με σπασμένη φωνή ανακοίνωσε το θάνατο του Τσάβες. Για τον Μαδούρο δεν πέθανε απλά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, πέθανε ο ο φίλος και μέντορας του.

Ο Μαδούρο στην κηδεία του Τσάβες

Ποιος είναι ο Νίκολας Μαδούρο

Γεννήθηκε στο Καράκας το 1962 και ενεπλάκη στην πολιτική από τα νεανικά του χρόνια. Εργάστηκε ως οδηγός λεωφορείου στο Καράκας και έγινε πρόεδρος του συνδικάτου τη δεκαετία του '90.

Το 1992, έκανε εκστρατεία για την αποφυλάκιση του Τσάβες, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα και γνωρίστηκε με τον μελλοντικό πρόεδρο της χώρας. Ανάμεσα στους δύο άντρες γεννήθηκε μια βαθεία φιλία που στηρίχθηκε στην πίστη των ίδιων ιδανικών για την πατρίδα.

Ο Μαδούρο υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας και εκ των συντακτών του νέου συντάγματος. Μάλιστα, η σύντροφος και μετέπειτα σύζυγός του Μαδούρο ήταν δικηγόρος του Τσάβες.

Τον Αύγουστο του 2006, ο πρόεδρος Τσάβες του ανέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών και έτσι γίνεται το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη διεθνή προβολή του κινήματος ο κυριότερος εκπρόσωπός του προέδρου της Βενεζουέλας.

Η σχέση των δύο αντρών δεν διαταράσσεται ποτέ και για τίποτα. Στις 10 Οκτωβρίου 2012 η πίστη του Μαδούρο στον Τσάβες επιβραβεύεται για μια ακόμη φορά. Μόλις ο Τσάβες επενεκλέγεται πρόεδρος, τον τοποθετεί αντιπρόεδρο.

Ο Μαδούρο στέκεται δίπλα στον καρκινοπαθή πρόεδρο και στην οικογένεια του, κρατώντας ψηλά το ηθικό του λαού και αποκρύπτοντας την αλήθεια για την δραματική κατάσταση της υγείας του μέχρι τέλους-ακολουθώντας τις εντολές του Τσάβες.

Λίγο πριν το τέλος, ο ίδιος ο Τσάβες έδωσε στο Μαδούρο το δαχτυλίδι της δαιδοχής.

Στο δρόμο που χάραξε ο Τσάβες

Ώρες μετά το θάνατο του Τσάβες, ο Μαδούρο κατήγγειλε συνωμοσία εναντίον της Βενεζουέλας και είπε ότι πιστεύει ότι ο διαγνωσθείς το 2011 καρκίνος του εκλιπόντος ηγέτη ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένα βρώμικο παιγνίδι των εχθρών της χώρας.

"Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ιστορικοί εχθροί της χώρας μας έψαχναν τρόπο για να βλάψουν την υγεία του προέδρου μας" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μαδούρο είχε ανακοινώσει την απέλαση δύο στρατιωτικών επιτετραμμένων της Αμερικανικής πρεσβείας τους οποίους κατηγόρησε ότι προσέγγισαν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Με αυτές τις κινήσεις του, ο Μαδούρο έκανε ξεκάθαρο ότι η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι κατά γράμμα η πολιτική του κομαντάντε Τσάβες απέναντι στους εχθρούς, τις ΗΠΑ και τις συμμάχους της.

Παρόλα αυτά, η Ουάσινγκτον ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με το Καράκας μετά τις προεδρικές εκλογές ,έστω και μετά από κάποιο χρόνο, και δείχνει εμμέσως την δίκη της προτίμηση.

Όμως ο λαός της Βενεζουέλας, ήθελε αλλιώς.