Τα ορφανά του Ήλιος, θύματα του κουρέματος στην Κύπρο

Διάσωση ναι, αλλά για ποιον; Με μια δεύτερη τραγωδία είναι αντιμέτωπα όσα παιδιά έμειναν ορφανά εξαιτίας της πτώσης του αεροπλάνου της Helios Airways. Καθένα εκ των 33 παιδιών που έχασαν τους δικούς τους κατά την αεροπορική τραγωδία είχε λάβει μια αποζημίωση ως εξασφάλιση.

Όμως τώρα, λόγω του κουρέματος που θα επιβληθεί στην Κύπρο σε αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης, κινδυνεύουν να χάσουν έως και το 60% των χρημάτων αυτών.

Τα χρήματα είχαν κατατεθεί άπαξ σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες. Με το τραπεζικό κραχ, οι καταθέσεις αυτές υπόκεινται στους όρους για τους καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ και θα υποστούν κούρεμα αλλά και δέσμευση ως προς την κίνηση των κεφαλαίων για αρκετά ίσως χρόνια.

Ενδεικτική η περίπτωση του 9 χρονου Γιώργου Νικολάου που έχασε τους γονείς και την αδελφή του στην αεροπορική τραγωδία. Τώρα ζει και μεγαλώνει με τους παππούδες του, τον 60χρονο Γιώργο και τη σύζυγό του. Ο κ. Νικολάου είναι άνεργος εδώ και δυο χρόνια ενώ η σύζυγος του σταμάτησε να εργάζεται για να μεγαλώσει το μικρό Γιώργο.

Παρά τις περιορισμένες οικονομικές τους δυνατότητες, ένιωθαν ασφάλεια καθώς το παιδί είχε λάβει αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ μετά την τραγωδία. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του και να ζήσει.

Τώρα είναι αμφίβολο πόσα από αυτά θα παραμείνουν δικά του. Οι δυο παππούδες του ανησυχούν τι θα απογίνει ο μικρός. “Δεν ξέρουμε πόση ζωή μας απομένει” λέει στην εφημερίδα Cyprusmail ο κ. Νικολάου.

Και ο μικρός Γιώργος δεν είναι η μόνη περίπτωση. Άλλα 32 παιδιά θα υποστούν παρόμοιες “κυρώσεις”.

“Άλλοι κάνουν τα λάθη και άλλοι τα πληρώνουν” αναφέρει απογοητευμένος ο κ. Νικολάου.