Η Μέρκελ θα παραιτηθεί το 2015

Ακόμη και αν επανεκλεγεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Άνγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να ολοκληρώσει μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο επικεφαλής πολιτικού ρεπορτάζ της γερμανικής ταμπλόιντ Bild. Σύμφωνα με τον Νικολάους Μπλομ, ο οποίος εξέδωσε μια νέα βιογραφία της Γερμανίδας καγκελαρίου, η ίδια εδώ και πολλά χρόνια είχε εκφράσει τη δέσμευση της να μην μείνει στην πρωθυπουργία για περισσότερα από 10 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη πρωθυπουργός από το 2005.

Μάλιστα, στα πρώτα της πολιτικά βήματα, στα 1990 είχε ιδιαιτέρως εκφράσει στο μέντορά της, Χέλμουτ Κολ, τη συμβουλή να αποσυρθεί πριν τις εκλογές του 1998. Ο Κολ δεν παραιτήθηκε και τελικά ηττήθηκε.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα όσα αναφέρει ο Μπλομ, η Μέρκελ θα γίνει η πρώτη καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας που δεν εκδιώκεται από το κόμμα της, ούτε αποχωρεί μετά από ήττα σε εκλογές αλλά παραιτείται εν μέσω θητείας.

Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν πρόκειται ποτέ να το επιβεβαιώσει πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη, θα αποδυνάμωνε πλήρως την προεκλογική καμπάνια της.

Εξάλλου, όπως σχολιάζει το Spiegel, δοθέντος του πόσο καλή είναι να εξαλείφει τους εσωκομματικούς της αντιπάλους και ελλείψει άλλου ικανού διαδόχου της – τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα- είναι πολύ πιθανό να μείνει... για πολύ ακόμα!

Διαψεύδει ο εκπρόσωπος της Μέρκελ

“Φυσικά η καγκελάριος θα μείνει για ολόκληρη τη θητεία της” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Σίμπερτ, διαψεύδοντας την είδηση.

Άνγκελα Μέρκελ: Μια σχεδόν φυσιολογική γυναίκα

Αγαπάει τα λουλούδια, το λευκό κρασί, μαγειρεύει, φοβάται τις καταιγίδες και τα σκυλιά, της αρέσει το ποδόσφαιρο, καλλιεργεί πατάτες στο εξοχικό της, σερβίρει η ίδια κάθε πρωί τον καφέ του συζύγου της, προτιμά τα φρούτα και τα τυριά από το επιδόρπιο και όταν εκνευριστεί, χρησιμοποιεί συχνά την λέξη “σκ...”. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι “μια σχεδόν φυσιολογική γυναίκα”, γράφει ο Μπλόμε, στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε και έχει τίτλο “Άνγκελα Μέρκελ: Η καλλιτέχνις της αναποφασιστικότητας”.

Η κα Μέρκελ, αναφέρει ο συγγραφέας, κοιμάται τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα, αλλά τα Σαββατοκύριακα προσπαθεί να αναπληρώνει τις χαμένες ώρες ύπνου και ευχαρίστως κοιμάται δέκα συνεχόμενες ώρες.

Το περιοδικό Focus δημοσιεύει αποσπάσματα του βιβλίου στην ηλεκτρονική του έκδοση. Σύμφωνα με αυτά, η καγκελάριος της Γερμανίας δεν είναι, όπως πολλοί πιστεύουν, μια “πεινασμένη για εξουσία οπορτουνίστρια”, αλλά οι επιλογές της χαρακτηρίζονται συνήθως από δισταγμό.

“Βήμα-βήμα”, είναι η πρακτική της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Γερμανίας. “Αυτή η καγκελάριος μπορεί να διαχειριστεί την κρίση”, τονίζει ο συγγραφέας, την επικρίνει ωστόσο για έλλειψη δημιουργικότητας και επειδή, όπως λέει, από την αρχή της κρίσης παρουσίαζε διαρκώς την πολιτική της ως “μοναδική επιλογή, χωρίς εναλλακτική”. Παρόλα αυτά ο Μπλόμε θεωρεί ότι “το μεγάλο μάντρα” της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν και παραμένει “η διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης” και σημειώνει ότι η ίδια “κατόρθωσε να καθοδηγήσει την χώρα της στην σοβαρότερη κρίση της”.