Συμφωνία για επταετή παράταση στα δάνεια Ιρλανδίας-Πορτογαλίας

Τη συμφωνία του Eurogroup για επταετή παράταση των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που ήδη από την Πέμπτη θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί, επιβεβαίωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του από το Δουβλίνο.

Ο Ρεν αποκάλυψε πως υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και το Ecofin θα λάβει παρόμοια απόφαση, εγκρίνοντας τη συμφωνία αυτή. Πράγματι, το απόγευμα το Ecofin συνεδρίασε και ενέκρινε και αυτό την επιμήκυνση των δανείων.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Όλι Ρεν εξέφρασε την ελπίδα του να έχει ολοκληρωθεί το μνημόνιο της Κύπρου μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος στην τραπεζική ένωση, η οποία όπως ανέφερε “πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό”, και για να συμβεί αυτό αναγκαίο είναι να θεσμοθετηθεί η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό ESM.

Στη συμφωνία του Eurogroup αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, που τόνισε ότι "οι υπουργοί του Eurogroup τάχθηκαν υπέρ του να ληφθεί μια οριστική και θετική απόφαση".