Τα κρεμμύδια του… εγκλήματος

Πρόσκληση σε γεύμα με έναν υποψήφιο δολοφόνο... είναι ο τίτλος της ταινίας.

Και οι εγκληματολόγοι μπορούν πια να αξιοποιήσουν τα... υπολείμματα του γεύματος για να πιάσουν το δολοφόνο, όχι τον υποψήφιο, αυτόν που διέπραξε το έγκλημα.

Γιατί, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες της εγκληματολογίας κατάφεραν για πρώτη φορά με επιτυχία να πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα από επιφάνειες τροφών. Μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο εθεωρείτο από πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Το επίτευγμα, ανοίγει το δρόμο, μετά τη βελτίωση της σχετικής τεχνικής, για την μελλοντική υιοθέτησή της ευρέως, γεγονός που θα διευρύνει τη γκάμα των στοιχείων, τα οποία θα είναι δυνατό να συλλέξουν οι αρμόδιες Αρχές.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Αμπερτέι στο Νταντί, μπόρεσαν να πάρουν αποτυπώματα από φρούτα και λαχανικά.

Μέχρι σήμερα, ορισμένες επιφάνειες έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολες για τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, όπως τα φτερά και το δέρμα ανθρώπων και ζώων. Τα τρόφιμα, ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, γιατί οι επιφάνειές τους έχουν μια μεγάλη ποικιλία υφής, που καθιστούν προβληματική την αξιόπιστη λήψη αποτυπωμάτων.

Τα πειράματα, δείχνουν ότι προς το παρόν η μέθοδος έχει καλύτερα αποτελέσματα σε φρούτα και λαχανικά με λεία επιφάνεια, όπως μήλα, ντομάτες, κρεμμύδια κ.α.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα χρειαστούν ακόμα πολλές μελέτες έως ότου η τεχνική δουλέψει για όλα τα είδη των τροφών. Η ίδια βρετανική επιστημονική ομάδα είχε για πρώτη φορά κατορθώσει να πάρει αόρατα δαχτυλικά αποτυπώματα από υφάσματα το 2011.

Μέχρι σήμερα, δύο ακόμα επιστημονικές ομάδες, μία από την Ινδία και μία από τη Σλοβενία, έχουν αναφέρει τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων από τρόφιμα, αλλά με τη χρήση χημικών ουσιών που σπάνια χρησιμοποιούνται.