«Ένας άνθρωπος μπορεί να βρεθεί στο δρόμο, να τον παραλάβει το ΕΚΑΒ...»
Χάνονται άνθρωποι στα «αζήτητα» ενώ ήδη αναζητούνται από τους οικείους τους εν έτει 2019, υποστηρίζει ο διοικητής της υπηρεσίας Silver Alert Γεράσιμος Κουρούκλης, αποδίδοντας την αιτία στις δυσκολίες συνεργασίας που έχει η εν λόγω υπηρεσία με άλλους αρμόδιους φορείς, στην αναζήτηση εξαφανισμένων ατόμων.
Όπως διευκρινίζει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm, το πρόβλημα υφίσταται από την αρχή λειτουργίας της υπηρεσίας το 2011. Η υπηρεσία Silver Alert λειτουργεί με την έγκριση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, υποστηρίζεται από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας, συνεργάζεται με την ελληνική αστυνομία, το λιμενικό σώμα, τα νοσοκομεία, τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, το ΕΚΑΒ κλπ, λέει ο κ. Κουρούκλης και φέρνει ως παράδειγμα περιστατικό που όπως επισημαίνει συνεχώς επαναλαμβάνεται. «Ένας άνθρωπος μπορεί να βρεθεί στο δρόμο, να τον παραλάβει το ΕΚΑΒ να τον διακομίσει στο νοσοκομείο, όπου εκεί αφήνει και την τελευταία του πνοή. Ο άνθρωπος δεν έχει στοιχεία, οι υπηρεσίες στο νοσοκομείο δεν μπορούν να τον ταυτοποιήσουν, το ίδιο και η αστυνομία η οποία καλείται. Κι έτσι το αποτέλεσμα είναι ότι αυτός ο άνθρωπος πηγαίνει στα "αζήτητα". Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει ένας κοινωνικός συναγερμός εν ενεργεία, καθώς και μία δήλωση εξαφάνισης στην αστυνομία».
Πρόβλημα συνεργασίας με νοσοκομεία, ιατρικές και ιατροδικαστικές υπηρεσίες
Όπως εξηγεί ο κ. Κουρούκλης το πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών. «Στα νοσοκομεία πιστεύουν ότι είναι η δημόσια αρχή και εμείς οι ιδιώτες, όπου δεν χρειάζεται να απευθυνθούν σε εμάς για να βοηθηθούν. Έτσι λοιπόν δεν βρίσκουμε άκρη από εκεί. Όπως επίσης και σε πολλές αστυνομικές υπηρεσίες θεωρούν ότι αυτοί θα πρέπει να κάνουν τους ελέγχους και μετά από αυτούς "το τίποτα", άρα και αυτοί δεν απευθύνονται σε εμάς, παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαταγή του αρχηγείου για συνεργασία. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι στον 21ο αιώνα χάνονται άνθρωποι στα "αζήτητα", ενώ ήδη αναζητούνται από τους οικείους τους».
Σε ερώτηση για το αν η υπηρεσία έχει αποταθεί στο υπουργείο Υγείας ο κ. Κουρούκλης απαντά ότι και στο παρελθόν και μέχρι πέρσι πολλές φορές έγινε όχληση προκειμένου κεντρικά να υπάρξει μία οδηγία προς τις αρμόδιες νοσοκομειακές υπηρεσίες, αλλά δυστυχώς, όπως υποστηρίζει, δεν έγινε τίποτα. Μόνη εξαίρεση, όπως δηλώνει ο κ. Κουρούκλης, η κ. Παπακώστα που ενδιαφέρθηκε κατά τη θητεία της στο υπουργείο Υγείας.
Προς αναζήτηση δωρητή για εφαρμογή με real time στοιχεία
«Με τη διεύθυνση αναζητήσεων της ελληνικής αστυνομίας, με την ιατροδικαστική υπηρεσία, αλλά και με τη συμβολή της έδρας Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπονήσαμε μία μελέτη, η οποία μας έδωσε ως λύση μία εφαρμογή στην οποία όλοι όσοι διαχειρίζονται έναν αμνήμονα θα μπορούν να βάζουν τα στοιχεία του μέσα σε αυτή», αναφέρει ο κ. Κουρούκλης.
«Έτσι σε πραγματικό χρόνο όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, θα μπορούν να διασταυρώνουν εάν το άτομο ή η σορός που έχουν, υπάρχει σε αναζήτηση. Δυστυχώς αυτή η εφαρμογή δεν μπόρεσε εδώ και δύο χρόνια να λειτουργήσει, λόγω του υψηλού κόστους που είναι της τάξης των 200.000 ευρώ. Έχουμε αναζητήσει δωρεά, αλλά πήραμε αρνητική απάντηση από ένα μεγάλο ίδρυμα, ωστόσο συνεχίζουμε την αναζήτηση για δωρητή», υποστήριξε ο κ. Κουρούκλης.