Die Zeit: Ο Τσίπρας έγραψε ιστορία

Die Zeit: Ο Τσίπρας έγραψε ιστορία

«Η τόλμη του βαδίζει στα χνάρια του Βίλι Μπραντ»

Με άκρως κολακευτικά λόγια, η Die Zeit πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά και από την υπογραφή και ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η πρώτη καλή είδηση από την Ευρώπη εδώ και καιρό, όταν όλος ο κόσμος κατακλύζεται από εθνικισμό» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο Τσίπρας έγραψε ιστορία. Το ότι έρχεται κατά περίεργο τρόπο από αυτήν την κυβέρνηση έχει τρεις λόγους: ο Τσίπρας είναι αριστερός, ο Τσίπρας έχει ατσάλινα νεύρα και ο Τσίπρας έχει θάρρος».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο χώρες, κάνει αναδρομή στα προηγούμενα 30 χρόνια αντιπαραθέσεων και των συνεπειών αυτής της πολιτικής ενώ διερωτάται χαρακτηριστικά: «Πώς τα κατάφερε ειδικά ο Τσίπρας; Δεν ήταν αυτός που πριν από τέσσερα χρόνια με κραυγές κατά των αγορών και με την αδιαλλαξία του έθεσε σε δοκιμασία την ενότητα της ευρωζώνης; Και τώρα ξαφνικά βαδίζει στα χνάρια του Βίλι Μπραντ και αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας έξυπνης πολιτικής, όπως παλαιότερα η Οστπολιτίκ διευκόλυνε την ύφεση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο Γερμανίες και οδήγησε στην προσέγγιση ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή».

Καταλήγοντας στο άρθρο της, η Die Zeit αναφέρει: «Ο Τσίπρας απέδειξε ότι διαθέτει αντοχή κάτι που απέδειξε και στην ευρωπαϊκή του πολιτική. Μετά την αλλαγή πλεύσης σε σοβαρή σοσιαλδημοκρατική πολιτική εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις και οδήγησε την Ελλάδα το 2018 εκτός των προγραμμάτων προσαρμογής. Με την ίδια επιμονή και ευθύτητα υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά των εκδηλώσεων υστερίας και μετωπικών επιθέσεων. Υπήρξε πάντα ευθύς αλλά όχι αρκετά πειστικός. Επικριτές του επιρρίπτουν ότι σε ένα τόσο σημαντικό εθνικό και συναισθηματικά φορτισμένο θέμα δεν μπόρεσε να συμπαρασύρει αρκετούς ανθρώπους (...) Η τόλμη του, κατά το πρότυπο του Βίλι Μπραντ, θα ταίριαζε αυτές τις ημέρες και σε άλλους Ευρωπαίους».