Τουρκία: Επεισόδια λόγω της δίκης συνδικαλιστών που κατηγορούνται για δεσμούς με το ΡΚΚ

Ξεκίνησε σήμερα στην Άγκυρα η δίκη 72 Τούρκων ακτιβιστών και συνδικαλιστών της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων των Εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα (KESK) που κατηγορούνται για συνωμοσία με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο πρόεδρος της KESK Λαμί Εζγκέν, ο οποίος έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμμετάσχει στην 62μελή "επιτροπή σοφών" που θα αναλάβει να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αντάρτες.

"Το να σε κρίνουν τρομοκράτη και σοφό ταυτόχρονα είναι η τραγωδία αυτής της χώρας", δήλωσε ο Εζγκέν στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της δίκης.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει την καταδίκη των συνδικαλιστών σε ποινές κάθειρξης από 7,5 μέχρι 15 χρόνια.

Την ίδια ώρα,τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν  σε πανεπιστημιούπολη στο Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, κατά τις βίαιες συγκρούσεις,  ανάμεσα σε φοιτητές που πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και σε ισλαμιστές φοιτητές.

Τα επεισόδια- τα οποία ξέσπασαν τη Δευτέρα και  συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα- ξεκίνησαν στο πανεπιστήμιο Ντιτζλέ όταν υποστηρικτές ενός τουρκικού ισλαμιστικού κινήματος προχώρησαν στην διανομή φυλλαδίων, την οποία προσπάθησαν να εμποδίσουν υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η αστυνομία έκλεισε χθες την πανεπιστημιούπολη, αλλά οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν, αναγκάζοντας τις δυνάμεις της τάξης να χρησιμοποιήσουν ελικόπτερο για να ρίξουν δακρυγόνα προκειμένου να χωρίσουν τους φοιτητές από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.