Reuters: Χρυσό αξίας 400 εκατ. ευρώ θα πουλήσει η Κύπρος

Η Κύπρος συμφώνησε να πουλήσει πλεονάζοντα αποθέματα χρυσού για να εξασφαλίσει περίπου 400 εκατ. Ευρώ, ώστε να καλύψει μέρος της δικής της συνεισφοράς στην δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές, σύμφωνα με μια έκθεση αποτίμησης των χρηματοδοτικών αναγκών της Λευκωσίας που προετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στο κείμενο διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει περίπου 10,6 δισ. ευρώ από τη διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή φορολόγησης σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές με ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

Η Λευκωσία προβλέπεται να εξασφαλίσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια από την αύξηση του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων και επί των κερδών των χρηματοοικονομικών τοποθετήσεων.

Ακόμα, το έγγραφο αναφέρει ότι η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί κατά 8,7%, θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2014 σε ποσοστό 3,9% και θα επανέλθει σε οριακή ανάπτυξη (+1,1%) το 2015. Την ίδια ώρα, το χρέος ως λόγος επί του ΑΕΠ της θα φτάσει το 126,3%, πριν μειωθεί στο 104% το 2020.