Η τεμπελιά είναι στο DNA μας!

Μήπως αρνούμαστε να πάρουμε την απόφαση να σηκωθούμε από τον καναπέ και να πάμε στο γυμναστήριο επειδή απλά έχουμε γεννηθεί έτσι; Νέα αμερικανική έρευνα κατέδειξε ότι η τεμπελιά είναι γραμμένη στον γενετικό μας κώδικα, καθώς γεννιόμαστε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία μας προδιαθέτουν στο να είμαστε περισσότερο ή λιγότερο δραστήριοι.

Ερευνητές από το Τμήμα Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Μισούρι, έκαναν μελέτες σε δύο ομάδες αρουραίων καταγράφοντας επί 6 ημέρες πόσες φορές έκαναν τροχό που είχαν στα κλουβιά τους. Στην συνέχεια φρόντισαν να ζευγαρώσουν μεταξύ τους τούς 26 πιο δραστήριους και το ίδιο έκανα και με τους 26 πιο τεμπέληδες. Αυτό επαναλήφθηκε για 10 γενιές αρουραίων και έτσι δημιουργήθηκαν δύο γενιές αρουραίων, η μία  εκ των οποίων έτρεχε στον τροχό δέκα φορές περισσότερο απ’ ό,τι η άλλη. "Αποδείξαμε ότι είναι πολύ πιθανό να είναι κάποιος γενετικά προδιαθετημένος να αποφεύγει την φυσική δραστηριότητα", δήλωσε ο ερευνητής δρ Φρανκ Μπουθ.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα των μιτοχονδρίων στα μυϊκά κύτταρα των αρουραίων, συνέκριναν την σύσταση του σώματός τους και ανέλυσαν το DNA τους. "Από τα περισσότερα από 17.000 διαφορετικά γονίδια σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την παρακίνηση, εντοπίσαμε 36 τα οποία φαίνεται πως παίζουν ρόλο στην προδιάθεση για ανάγκη για άσκηση", δήλωσε ένας άλλος ερευνητής, ο δρ Μάικλ Ρόμπερτς. Οι επιστήμονες προγραμματίζουν τώρα να διερευνήσουν τις επιδράσεις των 36 αυτών γονιδίων στην προθυμία των ανθρώπων να γυμνάζονται.

“Το εύρημα αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εντοπισμό πρόσθετων αιτιών της παχυσαρκίας στους ανθρώπους. Θα είναι πολύ χρήσιμο εάν ξέρουμε ποιοι είναι γενετικώς προγραμματισμένοι να αποφεύγουν την φυσική δραστηριότητα”, τόνισαν οι επιστήμονες.