Για γκρίζες ζώνες μιλά ο Παναγιώτης Λιαργκόβας
Για κίνδυνο να αυξηθεί η αδήλωτη εργασία, η εκ περιτροπής εργασία και η μερική απασχόληση από την αύξηση του κατώτατου μισθού έκανε λόγο ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής Γραφείου Προϋπολογισμού Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Σε συνέντευξη του στον Realfm 97,8 ο κ. Λιαργκόβας, «είναι θετικό που παίρνουν αύξηση οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Από εκεί και πέρα, για να είναι βιώσιμο θα πρέπει να συμβαδίζει με άλλες εξελίξεις όπως να μην είναι σε βάρος των επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο βάρος θα το σηκώσουν οι μικρές επιχειρήσεις γιατί αυτές είναι που απασχολούν εργαζόμενους στον κατώτατο μισθό. Υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η αδήλωτη εργασία, η εκ περιτροπής, η μερική απασχόληση. Αν γίνει αυτό, τότε θα είναι εις βάρος των εργαζομένων. Θα ήταν καλύτερο και 100% υπέρ των εργαζομένων το μέτρο αυτό να συνοδευτεί και με μείωση των εργοδοτικών εισφορών».
Αναφερόμενος στην έκδοση ομολόγου, ο κ. Λιαργκόβας τόνισε ότι «όλοι περιμέναμε και θέλαμε προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα, να αρχίσουμε να βγαίνουμε στις αγορές. Είναι ένα θετικό βήμα, αυτό έπρεπε να γίνει. Αν δεν συνέβαινε, θα ήταν δυσάρεστο και ανησυχητικό. Δεν πρέπει όμως να είναι ένα αυτοτελές επεισόδιο, να έχει την αυτοτέλεια που είχαν οι προηγούμενες εκδόσεις. Πρέπει να είναι ένα μέρος ενός συνολικού σχεδίου και από εδώ και πέρα να αποκτήσουμε την κανονικότητα που έχουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης εκτός μνημονίων που κατά καιρούς βγαίνουν στις αγορές και αυξάνουν και τη διάρκεια των ομολόγων τους. Αν αυτά τα δούμε στο επόμενο διάστημα, θα μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν μία κίνηση εντυπωσιασμού αλλά δείχνει ότι οι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα».
«Έχω μία ανησυχία διότι υπάρχουν ακόμα γκρίζες ζώνες, γκρίζα σημεία τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, όπως στα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα, τα κόκκινα δάνεια, το ιδιωτικό χρέος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου τα οποία τα βλέπουν και οι επενδυτές. Δεν έχουμε αποκτήσει ακόμα την οικονομική ευρωστία. Ναι μεν το κράτος έχει λεφτά από τα πλεονάσματα τα οποία μαζεύει αλλά τα πλεονάσματα του δημοσίου τομέα έχουν γίνει ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα. Η υπερφορολόγηση, όπως γίνεται, βλάπτει κυρίως τους μικρομεσαίους και τους μη έχοντες»,ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.
«Πίστευα ότι μετά την πίεση, μετά τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός θα είχαμε αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας και τον τρόπο οργάνωσης , διακυβέρνησης και το οικονομικό μας μοντέλο. Δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει αυτό που είχαμε στο παρελθόν και μας έφερε στην κρίση, ένα μοντέλο που βασίστηκε στην κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Οι επενδύσεις και οι αποσβέσεις έχουν αρνητικό πρόσημο που είναι ανησυχητικό. Βασιζόμαστε ακόμα στην κατανάλωση, με τα επιδόματα αυξάνεται η κατανάλωση και κινείται η αγορά αλλά αυτά είναι συγκυριακά. Θα προτιμούσα μετά από αυτήν την περιπέτεια που έχουμε περάσει να έχουμε αλλάξει σαν χώρα και σαν δημόσια διακυβέρνηση. Δεν έχω δει καμία θεαματική αλλαγή, να έχει μειωθεί η γραφειοκρατία, να είναι γρήγορη η Δικαιοσύνη», κατέληξε λέγοντας ο κ. Λιαργκόβας.