Γλέζος για αποζημιώσεις: Δεν είναι τα λεφτά, είναι το δίκιο

“Δεν είναι για τα λεφτά, είναι για τη δικαιοσύνη”. Αυτό τονίζει ο Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφερόμενος στις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας.

“Για να επιτευχθεί αυτό, δε χρειάζεται να πάνε καθόλου λεφτά προς την ελληνική κυβέρνηση. Η Γερμανία θα μπορούσε να προσφέρει υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές, ή να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος.

Ερωτηθείς σχετικά με το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων, ο κ. Γλέζος υποστηρίζει ότι αυτό ανέρχεται στα 162 δισ. ευρώ: 108 δισ. ευρώ που έχουν επιδικασθεί για την ανασυγκρότηση των υποδομών της χώρας, χωρίς τους τόκους από το 1946, καθώς και ακόμα 54 δισ. που έλαβε η ναζιστική Γερμανία υπό μορφή αναγκαστικών δανείων. “Αυτό είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση, μπορείτε να βρείτε αυτά τα στοιχεία στα αρχεία του κάθε υπουργείου Εξωτερικών στον κόσμο”, σημειώνει.

Όσο για τα κατοχικά δάνεια, επισημαίνει πως η Ιταλία και η Βουλγαρίεπιδικασθέντων 108 δισ. για την ανασυγκρότηση των υποδομών της

χώρας και των 54 δισ. που έλαβε η ναζιστική Γερμανία υπό μορφή αναγκαστικώνα έχουν καταβάλει στην Ελλάδα το μερίδιό τους, και μόνο η Γερμανία δεν το έχει κάνει, ενώ αντίθετα έχει πληρώσει αντίστοιχα ποσά στην Πολωνία και τη Γιουγκοσλαβία. “Γιατί αντιμετωπίζεται διαφορετικά η Ελλάδα;”, διερωτάται.

Στην παρατήρηση ότι ενδεχομένως να έχει καταβάλει η Γερμανία υπό τη μορφή μηχανημάτων και άλλων αγαθών το ποσό της αποζημίωσης, υλικά που όμως δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα γιατί τα υπεξαίρεσαν Έλληνες έμποροι, ο κ. Γλέζος απαντά: “Γελοίο. Και ποιο ήταν τότε το δικό μας λάθος; Δεν έχω ακούσει ποτέ ένα τόσο ανόητο επιχείρημα, αν και έχω μιλήσει με Γερμανούς πρέσβεις και διάφορους υπουργούς Εξωτερικών για το θέμα αυτό. Αν οι Γερμανοί είχαν ένα σοβαρό έγγραφο που να δείχνει ότι είχαν πληρώσει, θα μας είχαν δείξει την απόδειξη κάποτε. Εμείς δεν έχουμε δει ποτέ ένα τέτοιο έγγραφο”.