Ο χρυσός αναμένεται να δείξει το μέλλον των αγορών

Αν και η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των αγορών είναι αρνητική, η άνοδος του Dow Jones, ο οποίος αρνείται να κινηθεί πτωτικά έχει καταστρέψει κάθε έννοια αυτόνομης αγοράς. Παρόλα αυτά εκτιμούμε ότι το τέλος της εβδομάδας θα βρει τους αμερικανικούς δείκτες χαμηλότερα, αν και η χειραγώγηση αναμένεται να συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις αγορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν. Και αυτό καθώς οι συσχετίσεις παρουσιάζουν μια θολή εικόνα, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία, συνεχώς επιδεινώνονται.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να παρακολουθήσουμε την κίνηση του χρυσού, καθώς μετά από τη δοκιμασία στήριξης στα $1550 κινείται προς τα $1580 έχοντας σημαντικές πιθανότητες για τη διαμόρφωση μιας βραχυπρόθεσμης βάσης.

Η συσχέτιση S&P 500 και χρυσού δείχνει από μόνη της το κλίμα των αγορών. Συνήθως θετική συσχέτιση δείχνει αύξηση της διάθεσης για ρίσκο και ο χρυσός ακολουθεί. Αυτό δείχνει ότι ο χρυσός αντιμετωπίζεται απλά ως ένα asset. Όταν όμως η συσχέτιση είναι αρνητική, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, ο χρυσός αντιμετωπίζεται ως safe haven.

Για να υπάρξει επιβεβαίωση σε αυτό, θα πρέπει να δούμε την πτώση του S&P 500. Διαφορετικά ο χρυσός δεν θα καταφέρει να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και να αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη εικόνα του.