Αρχίζει η απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στο Μάλι, στις 11 Ιανουαρίου, η Γαλλία πραγματοποίησε μια πρώτη συμβολική αποχώρηση στρατευμάτων από τη χώρα αυτή, το πολιτικό μέλλον της οποίας εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.

Σήμερα το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε στο Παρίσι την αποχώρηση περίπου 100 στρατιωτικών από τις 4.000 που έχουν αναπτυχθεί στο Μάλι.

Η έναρξη της στρατιωτικής αποχώρησης από τη Γαλλία είναι κυρίως πολιτική για να καταστεί σαφές ότι η Γαλλία σκοπεύει να περάσει το ταχύτερο τη σκυτάλη για την ασφάλεια του Μάλι στις αφρικανικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, η ΕΕ αρχίζει εκεί μια αποστολή εκπαίδευσης του στρατού του Μαλί, οι δυνατότητες του οποίου είναι πολύ περιορισμένες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον Ιούλιο θα βρίσκονται στο Μάλι μόνο 2.000 Γάλλοι στρατιωτικοί,  θα έχουν δηλαδή αποσυρθεί οι μισοί από τις 4.000 που είναι σήμερα, ελπίζοντας να εππηρεάσει θετικά τους πολίτες σε περίπτωση που διεξαχθούν τον Ιούλιο στη χώρα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.