Το μακάβριο παρελθόν πίσω από το μαχαίρωμα του οπαδού της Έβερτον

Το μακάβριο παρελθόν πίσω από το μαχαίρωμα του οπαδού της Έβερτον

Οι χούλιγκαν της Μίλγουολ περίμεναν πάνω από 40 χρόνια για να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους

Οι συγκρούσεις των χούλιγκαν της Μίλγουολ και της Έβερτον πριν από τον αγώνα Κυπέλλου των δύο ομάδων στις 26/01, σημάδεψαν -στην κυριολεξία- το πρόσωπο του νεαρού οπαδού της Έβερτον Jay Burns αλλά και τη βρετανική κοινή γνώμη. Το γεγονός ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν όταν παρόμοιες συμπλοκές ήταν στην ημερήσια διάταξη σε δρόμους και έξω από βρετανικά γήπεδα, στις μέρες που ο χουλιγκανισμός «ευημερούσε».

Πολλοί θα αναρωτήθηκαν γιατί πήραν τόσο άσχημη τροπή τα επεισόδια στον σταθμό του Surrey Quays στο νοτιοανατολικό Λονδίνο με κατάληξη το μαχαίρωμα στο πρόσωπο του νεαρού, που χρειάστηκε 20 ράμματα για να κλείσει η πληγή.

Οι οπαδοί της Μίλγουολ ήταν γνωστοί ως οι πλέον σκληροπυρηνικοί χούλιγκαν στη Βρετανία τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ωστόσο, το 1973 είχαν υποστεί μία σημαντική «ήττα» για το γόητρό τους όταν έξω από το Γκούντισον Παρκ (έδρα της Έβερτον), τουλάχιστον 7 οπαδοί της Μίλγουολ είχαν μαχαιρωθεί από τους αντιπάλους τους. Το γεγονός μάλιστα είχε αποκαλύψει στη σελίδα του στο Facebook, ο ίδιος ο παθών κοινοποιώντας απόκομμα του Τύπου της ημέρας εκείνης και ποστάροντας «προφητικά»: «Για να δούμε πόσο φιλικοί θα είναι το Σάββατο…»

Αποδείχθηκε λοιπόν ότι το μίσος πέρασε από γενιά σε γενιά και απλά έπρεπε να βρεθεί η αφορμή, μία συνάντηση των δύο ομάδων, ώστε να πάρουν οι Λονδρέζοι τη «ρεβάνς». To γκράφιτι άλλωστε στην περιοχή του Nτεν (έδρα της Μίλγουολ) μιλάει από μόνο του: «Αν υπάρχει Θεός, ας μας στείλει την Έβερτον στο Κύπελλο».