Σε αχαρτογράφητα νερά οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο

Σε θηλιά για εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες εξελίσσεται το πάγωμα διαρκείας των τραπεζικών τους καταθέσεων στην Κύπρο.

Χθες έγινε γνωστό πως "παγώνει" μέχρι το Σεπτέμβριο το 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου. Το ποσό θα μείνει δεσμευμένο, μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας. Συγκεκριμένα η έκθεση θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιούνιο και τα χρήματα θα μείνουν "παγωμένα" για άλλες 90 μέρες, για να καθοριστεί το τελικό ύψος του ποσού που θα μετατραπούν σε μετοχές ή καταθέσεις.

Υπό τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά. Αφενός προσπαθούν να προσαρμοσθούν στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από τις κυπριακές αρχές στις τραπεζικές συναλλαγές, αφετέρου προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα, ώστε να καταρτίσουν βιώσιμα επιχειρησιακά σχέδια.

Στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αναφέρουν πως το κούρεμα των καταθέσεων που διατηρούσαν στις Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα αποτελεί ισχνή απώλεια, σε σχέση με τη διαφαινόμενη κατάρρευση της κυπριακής αγοράς.

Σημειώνεται πως περισσότερες από 1.6000 ελληνικές επιχειρήσεις είχαν στις 15 Μαρτίου στην Κύπρο καταθέσεις 1,5 δισ. ευρώ. Περισσότερες δε από 92.000 κυπριακές επιχειρήσεις συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες με αποτέλεσμα τα προβλήματα ρευστότητας των Κυπρίων να έχουν μεταδοθεί στους Έλληνες συνεργάτες τους.

Έλληνες και Κύπριοι επιχειρηματίες θεωρούν πως η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και ευρύτερα στην κυπριακή αγορά θα παραμείνει τεταμένο όλο το καλοκαίρι. Οι ίδιοι εστιάζουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων, στις σχέσεις τους με τους προμηθευτές τους, αλλά και στη συσσώρευση υποχρεώσεων που δεν είχαν προβλεφθεί και οι οποίες προσθέτουν τεράστια βάση στις επιχειρήσεις. Δεν αποκλείουν δε να υπάρξουν προβλήματα τροφοδοσίας στην κυπριακή αγορά, καθώς πολλοί προμηθευτές εξωτερικού δεν πληρώνονται στην ώρα τους.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αναφέρεται πως οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την Κύπρο γεννούν νέα δεδομένα διαδικασία που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου η επίδρασή τους στην ελληνική οικονομία δεν είναι δυνατό προς το παρόν να αποτιμηθεί με σχετική βεβαιότητα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο