Ι. Στουρνάρας: Ουδείς έβαλε βέτο στη συγχώνευση

"Να μην προτρέχουν" κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής όσους μιλούν για "ναυάγιο" στη συγχώνευση Eurobank και Εθνικής, ξεκαθαρίζοντας ότι "η τρόικα δεν έθεσε κανένα βέτο στη συγχώνευση". Εξήγησε ότι αυτό που συνέβη ήταν πως οι δύο τράπεζες απέστειλαν απάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδας ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται. 

"Επομένως τώρα δεν μπορούν αυτές να κρίνουν αν θα πρέπει να συνεχιστεί η συγχώνευση, θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος μέτοχος όταν θα γίνει η κεφαλαιοποίηση, που θα είναι το ΤΧΣ. Δεν σημαίνει ότι "ναυάγησε" η συγχώνευση. Μπορεί να γίνει ή να μην γίνει ανάλογα με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το ΤΧΣ με βάση το δημόσιο συμφέρον. Άρα, ουδείς έβαλε βέτο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας "εγώ θα ήθελα να είχαν βρει τα 10 δισ.". 

Απαντώντας σε επερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) και βουλευτών του κόμματος για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το μοντέλο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος μέσω συγχωνεύσεων, με ταυτόχρονη προστασία των καταθέσεων των πολιτών και των θέσεων εργασίας. 

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως δεν υπήρξε καμία ανησυχία στην αγορά από τις εξελίξεις στο μέτωπο της συγχώνευσης, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις περί αναστάτωσης στην κεφαλαιαγορά. 

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στο επιχείρημα των βουλευτών των ΑΝΕΛ περί χρηματιστηριακών παιγνίων, δήλωσε ότι υπάρχουν αρμόδιες εποπτικές αρχές και συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών όταν προσέρχεται στο κοινοβούλιο δεν το κάνει με το βλέμμα στραμμένο στην τιμή των μετοχών, αλλά με σκοπό να εκθέσει τα αληθή γεγονότα.