Ομπάμα: Χάσαμε μία αληθινή φίλη – Γκορμπατσόφ: Θα μείνει στην ιστορία

Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις όλων των δυτικών, κυρίως κρατών, εκδίδουν συλλυπητήριες ανακοινώσεις για την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 87 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ρωσία: Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα  ότι θα διατηρήσει "καλές αναμνήσεις" από την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, μια "πολύ μεγάλη πολιτική προσωπικότητα, μεταξύ των "πιο λαμπρών των τελευταίων δεκαετιών".

ΗΠΑ: “Με τον θάνατο  της βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ, ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγάλους πρωταθλητές της ελευθερίας και η Αμερική έχασε μία αληθινή φίλη” αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μπαράκ Ομπάμα. 

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (οι Ρώσοι έδωσαν το παρατσούκλι Σιδηρά Κυρία στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια των διπραγματεύσεων του Ψυχρού Πολέμου) : “Η Θάτσερ ήταν μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα, η οποία θα μείνει στην ιστορία”.

Ο “πατέρας” της Περεστρόικα συνομιλούσε άμεσα με την Θάτσερ κατά την χρονική περίοδο του τέλους του ψυχρού πολέμου ενώ   είδε τη Σιδηρά Κυρία για τελευταία φορά "πριν από μερικά χρόνια".

" Η πρώτη μας συνάντηση, το 1984, σηματοδότησε την αρχή των σχέσεων που ήταν δύσκολες και όχι πάντα ήρεμες. Σταδιακά, ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργήθηκαν, οι οποίες είχαν γίνει όλο και πιο φιλικές. Τέλος, καταφέραμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον, και αυτό βοήθησε να αλλάξει η ατμόσφαιρα μεταξύ της χώρας μας και της Δύσης και να τεθεί τέρμα στον ψυχρό πόλεμο", σημείωσε ο 82χρονος σήμερα Γκορμπατσόφ.

Ιαπωνία: Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, απέτισε  φόρο τιμής στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ λέγοντας ότι “ήταν μια μεγάλη ηγέτις που επέδειξε αποφασιστικότητα, και μια αξιοσέβαστη πολιτικός που αφιερώθηκε στη χώρα της”.  

Γερμανία: "Η ελευθερία του ατόμου βρισκόταν στον πυρήνα των πεποιθήσεών της. Ως εκ τούτου, η Μάργκαρετ Θάτσερ αναγνώρισε νωρίς τη δύναμη του κινήματος της ελευθερίας στην Ανατολική Ευρώπη και την υποστήριξε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ρόλο της στο στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής διαίρεση και στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου” είπε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ευρωπαϊκή Ένωση:  “Η Μάργκαρετ Θάτσερ θα μείνει στην ιστορία για τις συνεισφορές  αλλά και  τις επιφυλάξεις της σχετικά με το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Ο Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Θάτσερ "είχε υπογράψει την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη και βοήθησε στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φέρει στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, που προηγουμένως βρίσκονταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα".

Ισπανία: “Η Μάργκατερ Θάτσερ ήταν ένα πραγματικό ορόσημο στην ιστορία του 20 αιώνα  και η σημερινή είναι μια θλιβερή ημέρα για ολόκληρη την Ευρώπη" δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Γαλλία: “Μεγάλη προσωπικότητα που άφησε ένα βαθύ σημάδι στην ιστορία της χώρας της” χαρακτήρισε την Βαρόνη Θάτσερ ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, που τόνισε την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες της να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας.