Στον κίνδυνο η ύφεση στην ελληνική οικονομία να διαμορφωθεί το 2013 υψηλότερα του 4,6% του ΑΕΠ αναφέρεται το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, όπου τονίζει πως οι εξελίξεις γύρω από την Κύπρο γεννούν νέα δεδομένα για την Ελλάδα.
Στην πρώτη τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για το 2013, οι αναλυτές του ιδρύματος αναφέρουν πως η κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά το 2013, με ταχύτητα παραπλήσια με την -υψηλή- περυσινή, λόγω του περιορισμού των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, της ευρείας εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και της περαιτέρω ανόδου της ανεργίας.
Όπως αναφέρουν, η εστίαση κυρίως στον περιορισμό των δημόσιων δαπανών για την επίτευξη της δημοσιoνομικής προσαρμογής θα επιφέρει πρόσθετες περικοπές στις καταναλωτικές δαπάνες του δημόσιου τομέα, μάλλον μεγαλύτερης έκτασης από ότι το 2012.
Στο πεδίο των επενδύσεων σημειώνουν πως η σημαντική εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης για ακόμα μια χρονιά και η φθίνουσα διεθνής ζήτηση από γεωγραφικές ζώνες και από χώρες με υψηλά μερίδια στις ελληνικές εξαγωγές αποδυναμώνουν τα επενδυτικά κίνητρα.
“Οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά και αναδιάρθρωσής του, που βρίσκονται σε εξέλιξη και έλαβαν νέα τροπή μετά την κυπριακή κρίση, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που προέκυψαν από αυτή για ενδεχόμενη μελλοντική αξιοποίηση του τραπεζικού συστήματος σε χώρες της Ευρωζώνης με χρηματοδοτικά κενά, αναμένεται να κρατήσουν τη ροή τραπεζικών χρηματοδοτήσεων εγχωρίως σε επενδυτικά σχέδια σε χαμηλά επίπεδα και το 2013. Ακολούθως, οι επενδύσεις θα περιοριστούν για έκτο συνεχές έτος, αλλά λιγότερο από ότι το 2012”, τονίζεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ.
Σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό τομέα της οικονομίας, το ΙΟΒΕ αναμένει περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου, ενδεχομένως και μεταστροφή του σε θετικό. Αυτή θα προέλθει από τη νέα αποδυνάμωση των εισαγωγών, καθώς και οι εξαγωγές θα περιοριστούν, παρά την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, λόγω της πτωτικής διεθνούς ζήτησης.
Συνεκτιμώντας τις προβλεπόμενες τάσεις στις συνιστώσες του ΑΕΠ, οι αναλυτές του Ιδρύματος θεωρούν πως είναι αρκετά πιθανό η ύφεση να επιδεινωθεί το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του ΙΟΒΕ (4,6%), αν και θα είναι σε κάθε περίπτωση ηπιότερη του 2012. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την Κύπρο γεννούν νέα δεδομένα, διαδικασία που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Επομένως, η επίδρασή τους στην ελληνική οικονομία δεν είναι δυνατό προς το παρόν να αποτιμηθεί με σχετική βεβαιότητα. Συνεπώς, είναι αρκετά πιθανή η μεταβολή της εκτίμησης για την πορεία του ΑΕΠ το τρέχον έτος στις προσεχείς τριμηνιαίες εκθέσεις του ΙΟΒΕ.
Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, τα σχετικά στοιχεία για το πρώτο δίμηνο φέτος, στα οποία αποτυπώνεται σταθερότητα τιμών, επιβεβαιώνουν τον αντίκτυπο της φθίνουσας ζήτησης στη διαμόρφωσή του. Η ανασχετική επίδρασή της στην άνοδο των τιμών γίνεται περισσότερο αισθητή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ούτε η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο οικιακής θέρμανσης από τον Οκτώβριο, ούτε η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες μέχρι τον Ιούλιο αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος δεν απέτρεψαν τη σημαντική επιβράδυνσή του. Τούτων δεδομένων, δεν αναμένεται η εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων το τρέχον έτος.
Αντιθέτως, καθώς η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων δεν έχει ολοκληρωθεί (π.χ. κατάργηση επιδομάτων καλοκαιρινών διακοπών, Χριστουγέννων και Πάσχα, που επηρέαζαν εποχικά τις τιμές) και η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας κλιμακώνεται, συμπιέζοντας τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη, αναμένεται ο πληθωρισμός στο σύνολο του 2013 να διακυμανθεί κοντά στα επίπεδα του πρώτου διμήνου. Ακολούθως, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το τρέχον έτος στην περιοχή του 0%, δηλαδή για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα έχουμε σταθερότητα τιμών.
Το ΙΟΒΕ σημειώνει πως πρέπει να δοθεί έμφαση πρωτίστως στην εφαρμογή των συμφωνημένων διαρθρωτικών αλλαγών στην τελευταία επικαιροποίηση του δεύτερου Μνημονίου, ιδίως όσων αφορούν στη δομή και τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ελληνικού κράτους. “Πρέπει να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος αναβολών και κωλυσιεργιών, που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, με αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, πέραν των άμεσων από τα δημοσιονομικά μέτρα”, τονίζεται στην έκθεση.
Αναφερόμενο στην εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του Μαρτίου με την τρόικα, πριν δηλαδή τα γεγονότα της Κύπρου, το ΙΟΒΕ σημείωσε πως ανέδειξε μια δυσάρεστη και δυσμενείς προοπτικές προοιωνίζουσα πραγματικότητα. “Η οικονομική πολιτική φαίνεται να εξαντλείται γύρω από τη 'στρατηγική της δόσης' σε βάρος μιας στρατηγικής που αποβλέπει στην επίλυση ορισμένων από τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, αλλά και στη γενικότερη μεσοπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας, ανεξάρτητα δηλαδή από την εδώ παρουσία της τρόικας”, αναφέρει χαρακτηριστικώς το ΙΟΒΕ.
Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κ. Ραφαήλ Μωϋσής δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως το κρίσιμο ραντεβού της κυβέρνησης με την τρόικα δεν είναι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη τις ημέρες αυτές, αλλά αυτό που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στον δημόσιο τομέα, τονίζοντας τα εξής: “Πέρυσι χάθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και δεν ευαισθητοποιείται κανείς, την ίδια ώρα που η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να απομακρύνει τους επίορκους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Πόσο πλέον πρέπει να περιμένει ο Έλληνας φορολογούμενος για να απομακρυνθούν οι επίορκοι;”.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι διασφαλισμένα. “Δεν βλέπω να οδηγούμαστε σε τέτοιες λύσεις. Είναι υποθετικό σενάριο σε αυτήν τη φάση”, τόνισε.