Διχάζει την κοινή γνώμη, ακόμη και στις ΗΠΑ, η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ομπάμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Από τη μία οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι στόχος είναι σύλληψη των τρομοκρατών και όχι ο θάνατός τους, ωστόσο η "ιστορία" άλλα δείχνει.
Η περίπτωση του γαμπρού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Sulaiman Abu Ghaith, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση και εν αναμονή δίκης, αποτελεί ίσως μία από τις εξαιρέσεις στον κανόνα που ακολουθεί η αντιτρομοκρατική "μηχανή".
"Είμαι ενήμερος για όσα λέγονται" είπε ο νέος διευθυντής της CIA και πρώην σύμβουλος της αντιτρομοκρατικής, John O. Brennan, "αλλά τίποτα δεν ισχύει". Παρά τις αντιρρήσεις του κ. Brennan όμως, η διακυβέρνηση του Ομπάμα, φαίνεται να ακολουθεί τις ίδιες τακτικές με τον προκάτοχό του, Τζ. Μπους.
Σύμφωνα με τους New York Times, από το 2008, η CIA και ο στρατός των ΗΠΑ έχουν σκοτώσει 3.000 περίπου ανθρώπους σε αντιτρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν, την Υεμένη και τη Σομαλία. Ελάχιστοι από αυτούς συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ άγνωστο είναι πόσοι ακόμη έχουν φυλακιστεί με τις υποδείξεις τους.
Σύμφωνα με ειδικούς εντός και εκτός της κυβέρνησης, οι παράγοντες που διαμορφώνουν αυτήν την πολιτική των στοχευμένων δολοφονιών, ποικίλουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα σε όπλα που δεν διακινδυνεύουν αμερικανικές απώλειες, την αντίσταση των αρχών στο Πακιστάν και την Υεμένη, ακόμη και σε σύντομες επιδρομές από τα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά και τη μείωση του επείγοντος της ανάκρισης, εφόσον οι ΗΠΑ διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες για τους εχθρούς τους.
Παρόλο που δεν πρόκειται να το παραδεχτεί κανένας αξιωματούχος, εικάζεται από όλο και περισσότερους αναλυτές, πως οι δολοφονίες είναι η πιο εύκολη λύση τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τις χώρες, όπου λαμβάνουν χώρα οι επιθέσεις.