Περιορισμός του τραπεζικού απόρρητου στο Λουξεμβούργο

Μετά από μια σειρά καταγγελιών από την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών ότι το κράτους έχει γίνει παράδεισος γι' αυτούς που φοροδιαφεύγουν, ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λιουκ Φρίντεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί πιο στενά με τις ξένες φορολογικές υπηρεσίες και ότι δεν έχει πια αντίρρηση σχετικά με την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τραπεζών για τις καταθέσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρετίζει -σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο, Δευτέρα-  την ανακοίνωση του Λουξεμβούργου ότι είναι έτοιμο να περιορίσει εν μέρει το αμφιλεγόμενο τραπεζικό του απόρρητο.

"Χαιρετίζω κάθε βήμα προς την κατεύθυνση μιας αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών", δήλωσε ο Σόιμπλε  στην περιφερειακή γερμανική εφημερίδα "Ζάαρμπρικερ Τσάιτουνγκ".

"Είμαστε σε στενή επαφή με το Λουξεμβούργο και συζητήσαμε αυτό το θέμα πριν από μερικές εβδομάδες στο Βερολίνο με τους γερμανόφωνους υπουργούς Οικονομικών", δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από τη δημοσίευση της συνέντευξης.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Ωστόσο οι Νέοι Φιλελεύθεροι του Λουξεμβούργου (JDL), που αποτελούν κλάδο του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης, επέκριναν αυστηρά σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει εν μέρει το τραπεζικό απόρρητο.

"Το τραπεζικό απόρρητο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και πρέπει να διατηρηθεί", υπογραμμίζει ο σχηματισμός σε ανακοίνωσή του.

Οι Νέοι Φιλελεύθεροι κατηγορούν την κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Χριστιανικό Κοινωνικό Κόμμα και τους σοσιαλιστές ότι υποχώρησε στη διεθνή πίεση και στην πίεση των μέσων ενημέρωσης τα οποία εξομοιώνουν τη χρηματαγορά του Λουξεμβούργου με φορολογικό παράδεισο συγκρίσιμο με τα νησιά Καϊμάν.

Η σύγκριση αυτή δεν είναι "ανεκτή" και "θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή", υπογραμμίζουν οι Νέοι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι έπαιξε το παιγνίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Στο Λουξεμβούργο υπάρχουν πάνω από 150 τράπεζες. Ο χρηματοπιστωτικός του τομέας ξεπερνά κατά 20 φορές την ετήσια παραγωγή της χώρας.