Θεοδωράκης: Αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία, δεν θα πέσει ο Τσίπρας, αλλά ο Ζάεφ

Θεοδωράκης: Αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία, δεν θα πέσει ο Τσίπρας, αλλά ο Ζάεφ

«Υπάρχουν πολλοί, αυτές τις ώρες, που μας σφίγγουν το χέρι και μας λένε ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης

Απαντήσεις για το «ποιος σκότωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού» προανήγγειλε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μάλιστα, όπως είπε, θα απαντήσει με στοιχεία. «Γιατί ο ελληνικός λαός- και κυρίως οι 222.000 ψηφοφόροι του Ποταμιού- απαιτούν να μάθουν ποιος σκότωσε την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα και ποιος προσπάθησε να μας φιμώσει».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε πως η Συμφωνία σταματά τη μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από τους γείτονές μας.

«Χώνουμε το κεφάλι στην άμμο, δεν βλέπουμε τον κίνδυνο και λέμε στο διπλανό κεφάλι -που επίσης είναι χωμένο στην άμμο- «νικάμε, σε λίγο νικάμε». Όταν λοιπόν αυτή η χώρα αλλάξει όνομα -και αυτό θα γίνει άμεσα- και ονομασθεί «Βόρεια Μακεδονία», η πρώτη σκέψη σε όποιον το ακούσει, από την Αμερική μέχρι την Κίνα, είναι ότι υπάρχει και η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία. Και όλα αυτά είναι Ελλάδα. Και είναι στο δικό μας χέρι να δώσουμε δύναμη και περιεχόμενο σε αυτές τις περιοχές. Στην οικονομία, στην παραγωγή, στον πολιτισμό. Η συμφωνία δεν μας δίνει τα πάντα. Και το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Αν η χώρα είχε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ή αν η κυβέρνηση μας καλούσε να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι, θα είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Σήμερα, εδώ που βρισκόμαστε, το μεγάλο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονες μας τη σύνθετη ονομασία. Στο μεγάλο ερώτημα: ποιος χάνει - και ποιος κερδίζει από αυτή τη συμφωνία- βρείτε μου έναν κορυφαίο αναλυτή, έναν!- που να λέει ότι οι χαμένοι είναι οι Έλληνες» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και απαρίθμησε τα οφέλη για τη χώρα μας από τη Συμφωνία. Όπως τόνισε:

Η συμφωνία υποχρεώνει τους γείτονες μας:
- να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία τους
- η επόμενη γενιά να μην ανατρέφεται μες τις ιδέες του αλυτρωτισμού
- να αλλάξουν ονομασίες δημοσίων οργανισμών
- να ξηλώσουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τις πλατείες τους
- να πάψουν να σφετερίζονται την ελληνική ιστορία και την Αρχαία Μακεδονική παράδοση
και όλα αυτά με τροποποίηση του Συντάγματος τους!

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς:

- Θα συγκρουστούμε με την Ε.Ε.
- Θα συγκρουστούμε με το ΝΑΤΟ
- Θα συγκρουστούμε με τις ΗΠΑ

«Δεν μας προβληματίζει, αλήθεια, ότι όλοι οι σύμμαχοι μας, αυτοί που μας στηρίζουν στο Κυπριακό, αυτοί που φρενάρουν την Τουρκία, αυτοί που χρηματοδότησαν την οικονομία μας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης - όλοι οι σύμμαχοι μας- θα είναι απέναντι στην Ελλάδα, αν αρνηθούμε αυτή τη συμφωνία; Και οι μόνοι που θα χαίρονται θα είναι η Ρωσία και η Τουρκία. Είναι νομίζω η στιγμή να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, χωρίς να φοβόμαστε τους πολίτες. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιβάλλει αλλαγή του ονόματος στους γείτονες μας αν η δυτική διπλωματία δεν πίεζε για να λυθεί το πρόβλημα».

Μάλιστα, όπως τόνισε, αν αυτή η συμφωνία δεν ψηφιστεί σήμερα ο πολιτικός που θα πέσει δεν είναι ο Τσίπρας, ο πολιτικός που θα πέσει είναι ο Ζάεφ. «Και η επόμενη κυβέρνηση στην γειτονική χώρα θα είναι μια κυβέρνηση Γκρουέφσκι στην καλύτερη περίπτωση. Ξανά αλυτρωτισμοί, ξανά σκιάχτρα στους δρόμους και τις πλατείες, ξανά παιγνίδια με Τούρκους και Ρώσους. Μας συμφέρει;» αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Επιπρόσθετα, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι ο πραγματικός φόβος της είναι να μην ψηφιστεί η Συμφωνία. «Γι’ αυτό ακόμη και σήμερα το ψιθυρίζουν: «Ψηφίστε να τελειώνουμε, ψηφίστε να μην έρθει σε εμάς η καυτή πατάτα». Η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας που λένε τα στελέχη της ΝΔ είναι αυτό ακριβώς που έλεγε και ο κ.Τσίπρας το ‘14. Αυτός θα σκίζει τα μνημόνια και οι ξένοι θα κλαίνε. Αυτός θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν. Δεν θα υπάρξει άλλη βελτιωμένη συμφωνία».

«Ξέρω και εγώ κ.Μητσοτάκη ότι οι ψηφοφόροι θέλουν την ψευδαίσθηση του απόλυτου. Δεν θέλουν έναν ηγέτη που θα τους πει ότι η ζωή είναι πολύπλοκη. Ότι χρειάζονται και συμβιβασμοί. Όμως, η πρώτη αρετή ενός πολιτικού είναι άλλη: Είναι η θυσία! Αφήνω τη δουλειά μου και μπαίνω στην πολιτική -όχι μπαίνω στην πολιτική επειδή είμαι ανεπάγγελτος. Θυσιάζω τις ψήφους και το χειροκρότημα, αν είναι να λύσω ένα δύσκολο πρόβλημα, τολμώ και πάω κόντρα στο ρεύμα».

Αναφερόμενος στα επεισόδια της Κυριακής στο συλλαλητήριο ο κ. Θεοδωράκης στηλίτευσε για ακόμη μία φορά τη στάση της ΝΔ, «ττάσατε στο σημείο κύριοι της ΝΔ να καταγγέλλετε τους αστυνομικούς που προστάτευαν τις εισόδους της Βουλής από την επίθεση φασιστικών ομάδων. Πόσο πιο ΣΥΡΙΖΑ πια;»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Την εθνική συνεννόηση τη θυμούνται όλοι στην πτώση τους. Δεν είστε εσείς η εξαίρεση κ. Τσίπρα. Όμως εσείς έχετε κάνει κάτι άλλο μοναδικό: Συνυπήρξατε 4 χρόνια με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Αγκαλιαστήκατε στις εξέδρες. Τους μοιράσατε υπουργικές καρέκλες και σήμερα παριστάνετε τον αμόλυντο προοδευτικό. Ε, δεν είστε!».

Τα βέλη του κ. Θεοδωράκη δέχθηκε και το ΠΑΣΟΚ. «Εναι προσβλητική για τους εκσυγχρονιστές, για τους μεταρρυθμιστές, για τους κεντρώους η στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Δεκάδες στελέχη δεν μετέχουν στο σιωπητήριο που έχει επιβάλλει η κυρία Γεννηματά. Τολμούν και μιλούν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού, όπως όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζαν ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, που θα θέλαμε και αυτή την ύστατη στιγμή την ξεκάθαρη τοποθέτησή τους».

«Ευτυχώς που υπάρχετε κι εσείς»

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, το Ποτάμι δεν επενδύει στους εμφυλίους, στις καθημερινές συγκρούσεις που απορροφούν όλη την ενέργεια της κοινωνίας. «Όχι άλλα κύματα βίας και διχασμού. Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν την αλήθεια και να επιβραβεύσουν την αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί, αυτές τις ώρες, που μας σφίγγουν το χέρι και μας λένε «ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς». Πολίτες που απογοητεύονται κοιτούν τώρα για πρώτη φορά το Ποτάμι. Επιστρέφουν στελέχη που είχαμε χάσει. Το Ζάππειο γέμισε τη Δευτέρα το βράδυ. Εκατοντάδες πολίτες ήρθαν στην εκδήλωση του Ποταμιού για το Μακεδονικό.

Δεκάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου-που δεν θέλουν τα sosial media - να γίνουν ξανά οι πλατείες του μεσαίωνα, συνδέθηκαν και παρακολούθησαν μια τετράωρη συζήτηση. Και ήταν όλοι εκεί. Από τον Στέφανο Μάνο έως τον Νίκο Αλιβιζάτο.

Σημασία έχει να μην χάνεις την ψυχή σου, να μην χάνεις τον προσανατολισμό σου. Να μην γίνεσαι άδικος. Να μην γέρνεις αριστερά ή δεξιά. Να μην τυφλώνεσαι. Και κυρίως να μην ξεχνάς γιατί πολεμάς και για ποιους πολεμάς. Και το Ποτάμι αυτόν τον άνισο πόλεμο δεν θα τον χάσει. Μπορεί να έχασε την ΚΟ, δεν έχασε όμως το κέντρο του. Δεν θα χάσει τον προσανατολισμό του, δεν θα χάσει την πυξίδα του. Κι αυτό μας κάνει περήφανους. Και αυτό μας κάνει δυνατούς» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.