Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για το κούρεμα των καταθέσεων

Συνέρχεται σήμερα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να καθορίσει τη διαδικασία σε σχέση με τα προσωρινά διατάγματα που έχουν εκδοθεί για την παγοποίηση των κουρεμάτων επί των καταθέσεων.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου βρίσκονται σήμερα πολλές υποθέσεις αναφορικά με την παγοποίηση του κουρέματος καταθέσεων πέραν των 100 χιλ. ευρώ στις δύο κυπριακές τράπεζες.

Σημείωσε ότι το Ανώτατο σήμερα θα ρυθμίσει τη διαδικασία για να εκδώσει απόφαση αμέσως.

Εξήγησε ότι τα απαγορευτικά διατάγματα τα οποία έχουν εκδοθεί και είναι προσωρινά, παραμένουν σε ισχύ, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το δικαστήριο όρισε αυτή τη διαδικασία για να επιληφθεί όλων των σχετικών διαταγμάτων χωρίς καθυστέρηση.

Δεν πρόκειται, πρόσθεσε, να δοθεί χρόνος για να υπάρξει το ενδεχόμενο υποβολής ενστάσεων.

"Είναι πολύ δύσκολο ένα δικαστήριο να εκδίδει προσωρινά διατάγματα σε προσφυγές. Για αυτό και φροντίζει να τα εκδικάζει αμέσως. Αυτή είναι η έννοια του προσωρινού διατάγματος σε προσφυγή ενώπιον του Ανωτάτου", παρατήρησε.

Διευκρίνισε ότι τα προσωρινά διατάγματα που έχουν εκδοθεί αποτελούν θέματα δημόσιας τάξης και δημοσίου συμφέροντος και η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα αφορά τους πάντες.

"Το Ανώτατο θα αναμένει σήμερα κατά πόσο η Νομική Υπηρεσία και η Κεντρική Τράπεζα θα υποβάλουν τις ενστάσεις τους και θα καθοριστούν συγκεκριμένες ημέρες ακρόασης επί του προσωρινού διατάγματος, δηλαδή κατά πόσο θα παραμείνει σε ισχύ ή όχι", ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

Εξέφρασε την άποψη ότι το αργότερο την ερχόμενη βδομάδα το όλο θέμα θα λήξει ενώπιον του Ανωτάτου.

"Εάν το Ανώτατο αποφανθεί ότι τα προσωρινά διατάγματα δεν παραμείνουν σε ισχύ τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις προσφυγές των οποιωνδήποτε ενδιαφερομένων χωρίς την ισχύ των προσωρινών διαταγμάτων.

Αντίθετα αν κρίνει το δικαστήριο ότι τα προσωρινά διατάγματα θα παραμείνουν σε ισχύ αυτό σημαίνει ότι πολλά πράγματα να αλλάξουν", σημείωσε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

Επεσήμανε ότι αν υπάρξει απόφαση να παραμείνουν σε ισχύ τα προσωρινά διατάγματα, αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί μέχρι σήμερα για τη διάσωση των τραπεζών θα παγοποιηθούν.