“Έξυπνο” σύστημα καταγραφής κινητών στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ

Σύστημα που καταγράφει κρυφά, ακόμη και διαγραμμένα, δεδομένα φέρεται να έχει στα χέρια της η Ελληνική Αστυνομία.

Το σύστημα αυτό έχει τη δυνατότητα να υφαρπάζει παντός τύπου δεδομένα από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, φορητή ή σταθερή.

Επιπρόσθετα, έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να καταγράφει τα στοιχεία που είχε διαγράψει ακόμη και ένας χρήστης απλού κινητού τηλεφώνου.

Η καταγραφή είναι δυνατόν να γίνει χωρίς καν οι διωκτικές υπηρεσίες να έχουν κατασχέσει το κινητό τηλέφωνο ή το στικάκι και δίχως να εφαρμόσουν την κανονική διαδικασία ελέγχου του στο Τμήμα Ελέγχου Ψηφιακών Πειστηρίων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Κι αυτό συμβαίνει επειδή τα δεδομένα μπορούν να απορροφηθούν ακόμη κι αν η συσκευή-στόχος βρίσκεται στα χέρια του ιδιοκτήτη της και λειτουργεί και χρησιμοποιείται από εκείνον κανονικά.

Το φορητό σύστημα έχει διαστάσεις 15x15 εκατοστών και χρησιμοποιείται κυρίως για καταγραφή στοιχείων από κινητά τηλέφωνα και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Έχει κόστος περίπου 15.000 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, η αγορά του εγγράφηκε σε απόρρητα κονδύλια των αρμοδίων υπουργείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα μέσα από κινητό τηλέφωνο μπορούν να καταγραφούν, ακόμη κι αν εκείνο είναι κλειστό ή ακόμη κι αν έχει αφαιρεθεί η μπαταρία.