Ψηφίστηκε στο Κονέκτικατ ο νόμος περί οπλοκατοχής

Μετά το μακελειό του περασμένου Δεκεμβρίου σε δημοτικό σχολείο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 20 παιδιών και έξι ενηλίκων, η πολιτεία του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ ενέκρινε τη νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Για πρώτη φορά στην Αμερική κατοχυρώνεται η εγγραφή των παραβατών οπλοκατοχής σε μητρώα.

Μεταξύ άλλων, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται έλεγχοι πριν την πώληση όπλων και απαγόρευση των γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, όπως αυτοί που είχαν χρησιμοποιηθεί στο μακελειό του Νιούταουν. Παράλληλα, διευρύνεται ο ορισμός των ημιαυτόματων όπλων που απαγορεύονται στην πολιτεία. Μάλιστα, η ίδια νομοθεσία αναμένεται να συζητηθεί και στο Κονγκρέσο στην Ουάσιγκτον.

Η συζήτηση διήρκεσε 13 ώρες και έληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Εν τέλει, το νομοθετικό σώμα, στο οποία έχουν καθοριστική παρουσία οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε τα νέα μέτρα με 105 ψήφους υπέρ και 44 κατά. Σύμφωνα με υποστηρικτές της, η νομοθεσία είναι από τις πιο αυστηρές στις ΗΠΑ. Από την άλλη, υπάρχει και η αντίθετη άποψη που υποστηρίζει πως, ο νόμος αυτός έρχεται σε αντίθεση με το αμερικανικό Σύνταγμα, που προστατεύει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και πως δεν θα είχε εμποδίσει το μακελειό.