Ο ίδιος ο οργανισμός “χτυπά” τον ιό του HIV

Αμερικανοί επιστήμονες κατέδειξαν ότι το σώμα μας διαθέτει το δικό του “εγχειρίδιο εκπαίδευσης” ώστε να επιτίθεται στον ιό HIV, γεγονός που γεννά νέες ελπίδες για τον σχεδιασμό εμβολίου κατά του Aids στο μέλλον. 

Ο ιός HIV έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται έτσι ώστε να γλιτώνει από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά αντισώματα τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν μεγάλες εκτάσεις του μεταλλαγμένου ιού. Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Nature, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνα ανέλυσε την διαρκή διαμάχη μεταξύ σώματος και ιού και κατέγραψαν τον τρόπο ανάπτυξης των συγκεκριμένων αντισωμάτων. 

Όταν ο άνθρωπος μολύνεται από τον ιό HIV, το σώμα του παράγει αντισώματα για να τον καταπολεμήσει. Τότε ο ιός μεταλλάσσεται και αντεπιτίθεται, αλλά το σώμα παράγει νέα αντισώματα που ο ιός καταπολεμά και πάλι και ο “πόλεμος” συνεχίζεται. 

Ωστόσο- μετά από 4 χρόνια πολέμου- ορισμένοι ασθενείς καταφέρνουν τα νικήσουν τον ιό στοχεύοντας στην “αχίλλειο πτέρνα” του.  "Ο ιός μεταλλάσσεται και υπάρχουν κυριολεκτικά εκατομμύρια είδη του ιού, λόγω όλων αυτών των μεταλλάξεων. Αλλά υπάρχουν μέρη όπου ο  ιός δεν μπορεί να τα αλλάξει και έτσι αυτά τα μέρη είναι ευάλωτα στην επίθεση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος" εξηγεί ο καθηγητής Μπάρτον Χέινς. 

Στο στάδιο αυτό της λοίμωξης είναι πλέον αργά να υπάρξει κάποια διαφορά για την υγεία του ασθενή, αφού ο ιός καταφέρνει και κρύβεται σε δυσπρόσιτα σημεία. Όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια που ενθαρρύνουν τον οργανισμό να παράγει τα αντισώματα ουδετεροποίησης του ιού, μπορεί να χαρίζουν στον άνθρωπο ανοσία έναντι του ιού HIV. “Καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε τη διαμάχη μεταξύ του ιού και των αντισωμάτων. Είναι το πρώτο βήμα για έναν πραγματικό χάρτη της λοίμωξης του AIDS”, εξηγεί ο Δρ Χέινς.

Σχετικά Tags
AIDS