Έκκληση για αφοπλισμό του PKK από τον Οτσαλάν – Διαψεύδει το BDP

Ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε τους μαχητές του να αποχωρήσουν από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους βάσει ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία θα θέσει ύστερα από δέκα χρόνια τέλος στις συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η εφημερίδα, η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση, τονίζει ότι ο Οτσαλάν έστειλε το μήνυμα αυτό χθες μέσω αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BPD), η οποία τον επισκέφθηκε στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, νοτίως της Κωνσταντινούπολης.

" Από τη στιγμή που διαβιβαστεί το μήνυμα στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ, η διαδικασία αποχώρησης θ΄ αρχίσει στις 18 Απριλίου", τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αποχώρηση θ΄ αρχίσει στο Τοκάτ και το Τούντζελι, τις πιο απομακρυσμένες από τα ιρακινά σύνορα περιοχές στις οποίες έχουν αναπτυχθεί αντάρτες του ΡΚΚ. Τη διαδικασία αποχώρησης θα επιβλέψει η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και η τοπική κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Το ΡΚΚ ζήτησε από την πλευρά του ζήτησε νομική προστασία για να αποτραπούν στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του κατά την αποχώρησή τους στο βόρειο Ιράκ, όρο τον οποίο απέρριψε η κυβέρνηση.

Διαψεύδει τον αφοπλισμό το BDP

Το κύριο κουρδικό πολιτικό κόμμα της Τουρκίας BDP , διέψευσε το δημοσίευμα περί έκκλησης αφοπλισμού του Οτσαλαν.

Ο συμπρόεδρος του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, είπε πως ο Οτζαλάν είχε ετοιμάσει μια επιστολή για το ζήτημα, αλλά δεν παρέδωσε κάποιο μήνυμα χθες.

“Πρώτα απ' όλα, θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι ο κ. Οτζαλάν δεν μας παρέδωσε κάποιο σαφές μήνυμα όσον αφορά την απόσυρση (των ανταρτών) κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας χθες, ούτε μας παρέδωσε κάποια επιστολή”, είπε ο Ντεμιρτάς στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Nuce κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Πάντως, μας είπε ότι έχει γράψει μια επιστολή για το θέμα αυτό και ότι θα την παραλάβουμε σε μία ή δύο ημέρες. Αναμένουμε να λάβουμε αυτό το γράμμα σήμερα ή αύριο. Μας είπε ότι οι λεπτομέρειες περιέχονται σε αυτό”, ανέφερε ο Ντεμιρτάς. 

Εάν οι Κούρδοι αντάρτες εγκατέλειπαν άοπλοι το έδαφος της Τουρκίας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμοδημοκρατικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αυτό θα αποτελούσε κατά ορισμένους αναλυτές ένα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης που διαρκεί τρεις δεκαετίες κι έχει στοιχίσει τη ζωή 40.000 και πλέον ανθρώπων.