Μπλόκο στο κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έβαλε δικαστήριο της Λευκωσίας, δικαιώνοντας Κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης.
Η υπόθεση αφορά σε Κινέζο, που είχε αξιοποιήσει τη δυνατότητα, την οποία δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, να χορηγεί υπό συγκεκριμένους όρους την κυπριακή υπηκοότητα για όσους αλλοδαπούς εκτός ΕΕ θέλουν να την αποκτήσουν - με στόχο την προσέλκυση επενδυτών.
Οι υποψήφιοι για την απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας, υπενθυμίζεται, είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για ορισμένο εκ των προτέρων χρονικό διάστημα, που θα παραμένει δεσμευμένο, και βεβαίως να αποκτούν μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στο νησί. Η τραπεζική αυτή κατάθεση ουσιαστικά αποτελεί για τους ξένους υπηκόους τη γέφυρα για να πολιτογραφηθούν Κύπριοι υπήκοοι.
Ο κινέζος επιχειρηματίας Ρεν Τζιαντζούν, προ του κινδύνου να δει να κουρεύονται τα 15 εκατομμύρια ευρώ που είχε μεταφέρει και είχε καταθέσει προ ολίγων μηνών στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και να χάσει την κυπριακή υπηκοότητα, που απέκτησε μόλις στις αρχές Μαρτίου 2013, ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης.
Όπως αναφέρουν "Τα Νέα", ο Ρεν Τζιαντζούν, εκπροσωπούμενος από το δικηγόρο του, Λουκή Παπαφιλίππου, κέρδισε την πρώτη δικαστική μάχη στο Δικαστήριο της Λευκωσίας, που άνοιξε νομολογιακό δρόμο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Ο κινέζος επιχειρηματίας, με την προσφυγή του, στρέφεται κατά της Τράπεζας Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκπροσωπούνται από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Και το Δικαστήριο έβγαλε αμέσως διάταγμα, που παγώνει το κούρεμα των καταθέσεων του επιχειρηματία και αναστέλλει οποιαδήποτε ενέργεια για να του πάρουν πίσω την κυπριακή υπηκοότητα, που απέκτησε την 1η Μαρτίου 2013.
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται οι εναγόμενοι "να μειώσουν, να εξαλείψουν, να μετατρέψουν, να μηδενίσουν ή να αντικαταστήσουν και με οποιονδήποτε τρόπο να επέμβουν στις καταθέσεις που είχε στην Τράπεζα Κύπρου κατά την 26η Μαρτίου 2013 και ώρα 22.00, χωρίς να προηγηθεί η απόδοση δίκαιης και εύλογης αποζημίωσης".
Η υπόθεση θα επανεξεταστεί άμεσα από το Δικαστήριο και κατά τη διάρκεια της νέας ακρόασης έχουν κληθεί να παρασταθούν και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματολογία οι εκπρόσωποι των εναγομένων, προκειμένου, όπως επισημαίνεται, "να δείξουν γιατί το παρόν διάταγμα να μη συνεχίσει να ισχύει".