«Πρέπει να διαπιστώσουμε πόσες φορές παραμένει ο όρος «μακεδονικός λαός», αν αυξήθηκε η χρήση του και σε ποια άρθρα»
Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος.
Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε απάντηση εκ μέρους του κ. Κατρούγκαλου γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ. «Η Συνθήκη προβλέπει αυτό. Τι κομπίνα έχει γίνει που ένας συμβατικός όρος δεν τηρείται;», ρώτησε ο κ. Λοβέρδος.
Ακόμη ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό.
Από την αρχή της τοποθέτησής του, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η θεσμική ακαταστασία που υπάρχει στα Σκόπια είναι παροιμοιώδης και κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί στις διαδικασίες όπως τις διαβάζει κανείς να προβλέπονται. «Σε ένα βαθμό είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι έχει διαρθρωθεί και το Σύνταγμα της χώρας όπου, θα καταλάβετε όλοι, ότι η συνταγματική τους τάξη έχει ιδιαιτερότητες σύμφωνα με τα Συντάγματα και τις συνταγματικές τάξεις των κρατών της ΕΕ», είπε και πρόσθεσε ότι εξ αυτού του λόγου, το αίτημα της ΔΗΣΥ για την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ικανοποιηθεί. Εξήγησε ότι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσες φορές παραμένει ο όρος «μακεδονικός λαός», αν αυξήθηκε η χρήση του και σε ποια άρθρα.
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε εξάλλου ότι η ρηματική διακοίνωση «την οποία επαίνεσε ο πρωθυπουργός» χειροτερεύει τα πράγματα και ως προς τα θέματα της λεγόμενης «ιθαγένειας» - «που είναι εθνικότητα, δεν είναι ιθαγένεια» σημείωσε - και της γλώσσας. «Να έρθει στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα στην Επιτροπή. Είναι προαπαιτούμενο για τη συζήτηση.
«Είναι δυνατόν χωρίς τουλάχιστον τα δύο αυτά κείμενα να θεωρείτε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση;» έθεσε το ερώτημα προς το Προεδρείο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ζητεί να κατατεθεί η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό. «Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί αποδέχθηκε την παραίτησή του κ. Κοτζιά όταν ο ίδιος επαίνεσε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ενώπιον της Βουλής» είπε ο κ. Λοβέρδος προσθέτοντας ότι «ο μόνος τρόπος να έχουμε εικόνα είναι η κατάθεση του σχετικού εγγράφου».