Πούτιν: Φέρτε πίσω τα λεφτά σας αλλιώς απολύεστε

Επαναπατρισμός κεφαλαίων ή απόλυση είναι το τελεσίγραφο που δίνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν στους ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους στη Ρωσία.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος την Τρίτη δίδεται προθεσμία τριών μηνών στους υπαλλήλους της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να φέρουν στη Ρωσία χρήματα τα οποία διατηρούν σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους.

Το προεδρικό διάταγμα δίνει προθεσμία μέχρι την 1η Ιουλίου σε χιλιάδες κρατικούς υπαλλήλους ούτως ώστε να δηλώσουν εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ακολούθως θα υποβληθούν σε αυστηρούς ελέγχους. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της ρωσικής προεδρίας, Σεργκέι Ιβανόφ, “κανείς δεν θα τεθεί υπεράνω του νόμου”, ενώ όποιος βρεθεί να κατέχει αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία θα αποπέμπεται αυτομάτως.

Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων είχε τεθεί ως βασικό θέμα ήδη από την πρώτη μετεκλογική ομιλία του Πούτιν που ανέλαβε πέρυσι εκ νέου πρόεδρος της Ρωσίας. 

Ωστόσο η εφαρμογή κολλάει στη ρωσική Δούμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι βουλευτές, με βάση τις εξαγγελίες του Ρώσου προέδρου, κατέθεσαν σχέδιο νόμου, το οποίο ωστόσο δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα, ο Πούτιν να καταθέσει αναθεωρημένη έκδοσή του τον περασμένο Φεβρουάριο.