Τα 3 δισ. ευρώ αγγίζει η αξία των βεβαιωμένων φόρων που εκκρεμούν προς διευθέτηση στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία επιλαμβάνεται των διαφορών Δημοσίου -πολιτών που προκύπτουν από καταλογιστικές πράξεις φόρων άνω των 50.000 ευρώ. Η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργηση της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και την αντικατάστασή της από άλλον φορέα και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών καταρτίζουν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν και η Επιτροπή συστάθηκε για να μειώσει το χρόνο είσπραξης των φορολογικών οφειλών από το Δημόσιο και κυρίως για να περιορίσει τις προσφυγές στα δικαστήρια, τελικώς έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εμπόδιο είσπραξης βεβαιωμένων φόρων, καθώς τόσο η ισχνή στελέχωση της όσο και ο περιορισμένος αριθμός των συνεδριάσεων και των περιπτώσεων που εξετάζει σε αυτές, έχουν οδηγήσει στην συσσώρευση μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων. Ενδεικτικά η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών συνεδριάζει μία φορά σε εβδομαδιαία βάση και διεκπεραιώνει έως και 6 υποθέσεις.
Αποτέλεσμα είναι φοροφυγάδες οφειλέτες να μην πληρώνουν τίποτε όσο η υπόθεση τους εκκρεμεί στην επιτροπή και την ίδια στιγμή να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα. Μάλιστα, εάν δεν λειτουργούσε η Επιτροπή, οι ελεγχόμενοι φορολογούμενοι σε περίπτωση άρνησης συμβιβασμού, θα έπρεπε να πληρώσουν πρώτα το 50% των φόρων- προστίμων και μετά να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Από τις 15 Ιουνίου 2012 οπότε και η Επιτροπή τέθηκε σε λειτουργία μέχρι και σήμερα έχουν συσσωρευτεί προς διοικητική επίλυση περισσότερες από 1.400 υποθέσεις που αφορούν σε βεβαιωμένα έσοδα 3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως η Επιτροπή έχει δικαίωμα με τελεσίδικη απόφαση ή να διαγράψει τον φόρο ή να τον μειώσει ή να τον αφήσει αμετάβλητο ή να τροποποιήσει την οικεία καταλογιστική πράξη ή να απορρίψει την αίτηση του φορολογουμένου.
Για να ξεπερασθούν τα εμπόδια αυτά η τρόικα έχει ζητήσει τη θέσπιση μιας υποχρεωτικής διοικητικής διαδικασία επανεξέτασης των υποθέσεων. Ο στόχος είναι να σχεδιαστεί μια υποχρεωτική διοικητική διαδικασία προσφυγής σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για να επιτρέπεται σε ένα ξεχωριστό και υψηλότερου επιπέδου φορέα εντός του υπουργείου Οικονομικών, στελεχωμένο με ειδικούς σε θέματα φορολογικής διένεξης, να επανεξετάζει τις φορολογικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τις ΔΟΥ ή τους ελεγκτές πριν από τη προσφυγή στο δικαστήριο.
Ήδη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στην τρόικα.