Γαλλία: Ομολόγησε το ψέμα του ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού

Για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και φοροδιαφυγή κατηγορήθηκε σήμερα από τους δικαστές ο  Γάλλος πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καουζάκ.

Ενώπιον των δικαστών, ο Καουζάκ υποστήριξε ότι είναι αθώος αλλά παραδέχθηκε ότι, επί 20 χρόνια, διατηρούσε κρυφό τραπεζικό λογαρισμό στην Ελβετία- κάτι που προκάλεσε σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε στις 20 Μαρτίου από την πρώην συζυγό του, λίγες ώρες μετά την παραίτησή του.

Την υπόθεση έφερε στο φως ο διαδικτυακός τόπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart, σύμφωνα με τον οποίο, ο πρώην υπουργός διατηρούσε μυστικό λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα UBS και όταν χρίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, τον μετέφερε στη Σιγκαπούρη.

Ο Καουζάκ από πλευράς του αρνήθηκε τότε τις κατηγορίες και μήνυσε μάλιστα το Mediapart για δυσφήμηση, ωστόσο τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν στην υπόθεση συμφωνούσαν με τις κατηγορίες.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε σήμερα ότι "έχει καταρρακωθεί από τις τύψεις" και ζήτησε συγνώμη από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς τα λάθη του θέτουν υπό αμφισβήτηση την εικόνα της "υποδειγματικής Δημοκρατίας" που πρόβαλε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Καουζάκ λέει τώρα ότι "πιάστηκε σε ένα φαύλο κύκλο από ψεύδη" και ότι "παρασύρθηκε". "Το ότι πίστεψα ότι θα μπορούσα να μην αντιμετωπίσω ένα παρελθόν που ήθελα να θεωρώ ως παρωχημένο ήταν ένα αχαρακτήριστο λάθος" σημειώνει στη δήλωσή του.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε "το ασυγχώρητο ηθικό, παράπτωμα" το οποίο διέπραξε ο πρώην υπουργός του .

"Αρνούμενος την ύπαρξη του λογαριασμού αυτού ενώπιον των ανώτατων αρχών της χώρας, καθώς και ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, διέπραξε ένα ασυγχώρητο ηθικό παράπτωμα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις 19 Μαρτίου, όταν η εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη δικαστικής έρευνας σε βάρος του για ξέπλυμα χρήματος προϊόντος φοροδιαφυγής . Οι κατηγορίες είχαν ιδιαίτερο βάρος στην κοινή γνώμη ,  καθώς ο πρώην υπουργός είχε καταστήσει τον αγώνα κατά της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αιχμή του δόρατος, κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων.