Μια επικίνδυνη λοίμωξη που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στους ασθενείς με κυστική ίνωση, μπορεί να μεταδοθεί από τον έναν ασθενή στον άλλον , σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται περιοδικό “The Lancet”. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 3-10% των πασχόντων από κυστική ίνωση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μολύνονται από το βακτήριο Mycobacterium abscessus, το οποίο μέχρι πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν ότι μπορούσε να μεταδοθεί μόνο μέσω του νερού και των απορριμάτων.
Η κυστική ίνωση είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα και ειδικά τους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας τη συσσώρευση κολλώδους βλέννας, η οποία δυσχεραίνει την αναπνοή αλλά και την πέψη των τροφών. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο επιστημονικό έντυπο “The Lancet”, δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί το συγκεκριμένο μικρόβιο μολύνει την συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, ωστόσο πιστεύουν ότι πιθανώς να σχετίζεται με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το μικρόβιο αυτό προκαλεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες οι οποίες θεραπεύονται δύσκολα με την χορήγηση πολύμηνης θεραπείας με τοξικά φάρμακα.
“Τα αποτελέσματα της μελέτης μας ωθούν στο να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ελέγχου της λοίμωξης, παρά τις αυστηρές μεθόδους προστασίας της δημόσιας υγείας που ήδη ακολουθούμε”, τόνισε ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ Άντρες Φλότο, διευθυντής της Μονάδας Κυστικής Ίνωσης στο Νοσοκομείο Παπγουόρθ του Κέιμπριτζ και κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Κέιμπριτζ.
Ο Δρ Φλότο υποστηρίζει ότι το μικρόβιο μεταδίδεται μέσω του βήχα για αυτό όλοι οι νοσοκομειακοί ασθενείς νοσηλεύονται σε δωμάτια αρνητικής πίεσης για την πρόληψη μετάδοσης των αερομεταφερόμενων ιών, ενώ εκείνοι που είναι φορείς του βακτηρίου M.abscessus βρίσκονται σε άλλες πτέρυγες από τους ασθενείς της Μονάδας Κυστικής Ίνωσης.