Αυγά από τουρκάλες κότες βαφτίζονται ελληνικά

Βόμβα στα θεμέλια τις ελληνικής παραγωγής αυγών βάζουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, που προέρχονται από άλλες φθηνότερες χώρες, όπως η Τουρκία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Για το θέμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε συνάντηση με την Ενωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεγάρων, με βασικό θέμα τις παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών, αλλά και τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που επιβάλλει αλλαγή κλωβοστοιχειών με κόστος περίπου 10 ευρώ ανά κότα στις μονάδες παραγωγής.

Η ελληνοποίηση ξένων αυγών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τη μάστιγα, που οδηγεί ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στο λουκέτο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ημερησίας”, δεν είναι και λίγοι πλέον οι παραγωγοί, οι οποίοι προβαίνουν σε παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών, καθώς το κόστος παραγωγής για μια καρτέλα αυγά υπολογίζεται σε περίπου 2,7 ευρώ, τη στιγμή που η καρτέλα με εισαγόμενα αυγά από την Τουρκία κοστίζει μόλις 1,6 ευρώ !

Παραγωγοί

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, οι διαδικασίες παράνομης ελληνοποίησης αυγών ξεκινούν από τους παραγωγούς, αλλά και από τους εμπόρους. Ειδικότερα, έμποροι αυγών με αποθήκες έχουν προμηθευτεί σφραγιστικό μηχάνημα και - εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων - η ελληνοποίησή τους πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έχουν μειώσει τόσο πολύ τον πληθυσμό στις κότες τους, ώστε - αν κάποιος προβεί σε έλεγχο - θα βεβαιώσει πως δεν είναι δυνατόν παραγωγός να έχει 50.000 κότες και να πουλά καθημερινά 200.000 αυγά.

Αλλωστε, μια διασταύρωση στα στοιχεία της παραγωγής με εκείνα των πωλήσεων είναι αρκετή για να διαπιστωθεί ποιοι κάνουν παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών. Παράλληλα, η ημερήσια παραγωγή αυγών στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια, ωστόσο στην ελληνική αγορά διατίθενται επιπλέον 2 εκατ. αυγά, τα οποία αφορούν σε παράνομες ελληνοποιήσεις...

Ασφράγιστα αυγά

Τα αυγά, που εισάγονται από άλλες χώρες, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά σε εκείνα, που οδηγούνται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, και η δεύτερη κατηγορία σε αυτά, που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης. Η πλειονότητα των παράνομων ελληνοποιημένων αυγών οδηγούνται στα ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα φθάνουν στις μονάδες παστερίωσης. Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, ειδικά για τα αυγά, που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης, είναι αμφιβόλου ποιότητας και είναι πολύ πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αλλωστε, σύμφωνα με την Ε.Ε., τα αβγά, που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σφραγισμένα. Από την άλλη μεριά, τα ξενοδοχεία, αλλά και άλλες ελληνικές εταιρείες, που διαθέτουν το περίφημο ελληνικό πρωινό ή άλλα ελληνικά προϊόντα στην αγορά, είναι πολύ πιθανό να σερβίρουν γεύμα, που δεν είναι και τόσο ελληνικό, χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τόσο των ξενοδοχείων, όσο και των εταιρειών παρασκευής ελληνικών τροφίμων.