Σρέντερ: “Να ηγηθούμε της Ευρώπης όπως ζευγαρώνουν οι σκαντζόχοιροι”

“Πολύ προσεκτικά” θα πρέπει να ηγηθεί της Ευρώπης η Γερμανία, σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ή όπως το έθεσε ο ίδιος πιο παραστατικά, “με τον τρόπο που ζευγαρώνουν οι σκαντζόχοιροι”.

Ερωτηθείς για το αν η Γερμανία είναι έτοιμη να ηγηθεί της Ευρώπης, ο Σρέντερ απαντά στο περιοδικό Spiegel: “Εξαιτίας της οικονομικής ισχύος και της πολιτικής σημασίας της, η Γερμανία είναι για την ώρα προορισμένη να αναλάβει την ηγεσία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο. Κι εγώ συνειδητοποίησα κατά τη διάρκεια της θητείας μου ότι η Γερμανία θα μπορούσε να ηγηθεί της Ευρώπης μόνο με τον τρόπο που ζευγαρώνουν οι σκαντζόχοιροι”. Διευκρινίζοντας τι σημαίνει η δήλωσή του αυτή, εξηγεί: “Πολύ προσεκτικά”.

Ο Σρέντερ προσθέτει ότι οι άλλες χώρες περιμένουν από τη Γερμανία ηγεσία και όχι αλαζονεία, ξεκαθαρίζοντας ότι δηλώσεις του τύπου “η Ευρώπη μιλάει γερμανικά” δε βοηθούν ιδιαίτερα.

Όσον αφορά το πώς διαχειρίζεται την κρίση του ευρώ η Άνγκελα Μέρκελ, ο πρώην καγκελάριος σχολιάζει: “Η κ. Μέρκελ άργησε πάρα πολύ να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να παράσχει βοήθεια και να δείξει αλληλεγγύη. Σίγουρα έκανε τη διάσωση του ευρώ πιο ακριβή. Όμως δεν αρνείται να παράσχει τη γερμανική ηγεσία. Αντιθέτως, την εξασκεί με συγκρατημένο τρόπο. Νομίζω ότι αυτό είναι εντάξει.