«Έχουμε μία δημόσια διοίκηση γηρασμένη, ο μέσος όρος είναι 55 έτη»
«Εμείς δεν μιλάμε για μεγάλο κράτος. Εμείς μιλάμε για το αναγκαίο κράτος που χρειάζεται μία σύγχρονη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα» ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Δεν ξεκινάμε να κάνουμε προσλήψεις ως αυτοσκοπό, ξεκινάμε από την καταγραφή των αναγκών και τη στρατηγική που θέλουμε για τις ανάγκες της χώρας» είπε η υπουργός στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για τον στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων.
«Το ένα προς ένα, που ισχύει από 1-1-2019 με απόλυτη συμφωνία και των θεσμών, σημαίνει ότι μπαίνουμε πλέον από φέτος στο σημείο που σταματάει η συρρίκνωση. Γιατί, το ένα προς ένα σημαίνει πολύ απλά ότι ένας φεύγει, ένας μπαίνει, ανάλογα με τις προτεραιότητες που τίθενται και βέβαια, έχει και δημοσιονομικό κέρδος, καθώς ο ένας που φεύγει, φεύγει σε μεγαλύτερη ηλικία και βαθμολογική εξέλιξη και είναι λογικό, οι νεότεροι που μπαίνουν, να μπαίνουν σε χαμηλότερη κλίμακα. Αυτά, λοιπόν, να αποσαφηνίσουμε ότι δεν παραβιάζουμε ούτε το δημοσιονομικό πλαίσιο, ίσα-ίσα, αλλά πάμε με βάση τις ανάγκες» εξήγησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Η υπουργός, απαντώντας στην κριτική που ασκεί η ΝΔ, ότι δηλαδή η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τις ετήσιες προσλήψεις κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου που θα ψηφιστεί, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων. «Επειδή τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις συνταγματικές πρόνοιες, θα έχουμε εκλογές, αν θέλετε εγώ είμαι έτοιμη για την πρώτη εφαρμογή να συμπεριλάβω μεταβατική διάταξη, ούτως ώστε ειδικά για την πρώτη εφαρμογή -να συλλεχθούν βέβαια οι ανάγκες τον Σεπτέμβριο, γιατί πρέπει να έχουν συλλεχθεί από όλα τα υπουργεία- αλλά ο ετήσιος προγραμματισμός του 2020 να γίνει τέλη Νοεμβρίου» σημείωσε. Νωρίτερα είχε ακούσει τον Γ. Γεωργαντά να δηλώνει ότι η ΝΔ θέλει τον πολυετή στρατηγικό σχεδιασμό αλλά η κυβέρνηση πρέπει να μην εμπλακεί στον σχεδιασμό στην πρώτη εφαρμογή του νόμου, διότι οδεύει σε εκλογές.
Η κ. Ξενογιαννακόπουλου αναφέρθηκε και στις διετείς προκηρύξεις. «Οι διετείς προκηρύξεις αφορούν κατηγορίες, που ο προγραμματισμός είναι σαφής ότι χρειάζονται. Στην υγεία και την παιδεία. Στον χώρο της υγείας είναι δεδομένες οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό. Να πω χαρακτηριστικά, επειδή το ΕΣΥ έκλεισε τα 35 του χρόνια από την ίδρυση του το 1982-1983, ότι έχουμε συνταξιοδότηση 3.000 γιατρών μέχρι το 2020. Επειδή δεν μπορεί να προκηρυχθούν όλες οι προσλήψεις λέμε να υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού, όχι άνω της διετίας» τόνισε και επισήμανε ότι αυτός ο διετής προγραμματισμός για συγκεκριμένες κατηγορίες «δεν έρχεται να δεσμεύσει καμία μελλοντική κυβέρνηση».
«H δημόσια διοίκηση είναι πάνω απ' όλα στην καρδιά της δημοκρατικής θεσμικής λειτουργίας, είναι ο υποστηρικτικός βραχίονας για την εξασφάλιση και την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος και της υλοποίησης των πολιτικών. Είναι μοχλός στην αναπτυξιακή και παραγωγική προσπάθεια της χώρας» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή η υπουργός, η οποία δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι τα προηγούμενα χρόνια, η δημόσια διοίκηση στοχοποιήθηκε είτε από νεοφιλελεύθερες εμμονές που επικράτησαν στην αντιμετώπιση της κρίσης σε όλη την Ευρώπη είτε λόγω των δημοσιονομικών αναγκών και των περικοπών.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι υπήρξε οριζόντια μείωση σε υπηρεσίες που έφτασε έφτασε έως το 20% και πρόσθεσε: «Έχουμε μία πραγματικότητα σήμερα, ότι έχουμε μία δημόσια διοίκηση γηρασμένη, ο μέσος όρος είναι 55 έτη, ακριβώς γιατί δεν γινόντουσαν προσλήψεις. Μιλάμε για την ανάγκη ενός ψηφιακού μετασχηματισμού και αναβάθμισης και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν μπει νέο αίμα και άνθρωποι που να μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις λογικές».