ΔΝΤ: Οι πλούσιοι της Ευρώπης πρέπει να στοχεύσουν σε μεγαλύτερο πληθωρισμό

Μεγαλύτερο πληθωρισμό θα πρέπει να επιτρέψουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά για να βοηθήσουν τις χώρες του Νότου να εξέλθουν της κρίσης, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

“Αν θέλει ο Νότος να προσαρμοστεί, ο Βορράς πρέπει να δεχτεί περισσότερο πληθωρισμό, ένα σημείο στο οποίο το ΔΝΤ έχει δώσει έμφαση, αλλά δε γίνεται πάντα πλήρως κατανοητό”, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία επικεντρώνεται σε συμβουλές για το πώς οι αναπτυγμένες οικονομίες μπορούν να αντιμετωπίσουν την υψηλή ανεργία.

“Για να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 2% στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός πρέπει να είναι χαμηλότερος από τον στόχο στο Νότο και υψηλότερος στο Βορρά”, επισημαίνει η έκθεση, και προσθέτει ότι το βασικό εργαλείο για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι η ανταγωνιστικότητα. Και μπορεί τα μέτρα που αυξάνουν την παραγωγικότητα να είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, όμως, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, χρειάζονται αρκετό χρόνο για να δείξουν αποτελέσματα και δεν αφήνουν άλλες επιλογές σε αυτές τις χώρες, παρά να μειώσουν τους μισθούς και τις τιμές.